ZECE ANI CU FALCA LA CONDUCERE: CUM S-A IMBOGATIT PRIMARUL DE-A LUNGUL MANDATULUI

by Cosmin Mihuta

În aceste zile arădenii sărbătoresc (sau comemorează, după caz) zece ani de când Gheorghe Falcă a fost ales la conducerea municipiului, în funcţia de primar. Despre realizări şi nerealizări, vom vorbi, cel mai probabil, zilele viitoare. Deocamdată, vom face o altfel de retrospectivă, cea a averii primarului Gheorghe Falcă, o avere care a sporit de la un an la altul. De la inginerul modest, cu chirie în Alfa şi Oltcit venit în 1995 în Arad, Gheorghe Falcă a reuşit să devină un om prosper, îmbogăţindu-se spectaculos, mai ales din 2002, de când s-a căsătorit, moment în care a dobândit şi prima proprietate (după Oltcitul amintit anterior). Dar venirea la primărie a fost cu adevărat momentul exploziei pentru averea lui Gheorghe Falcă, cel care a prosperat în zece ani cât alţii în zece vieţi, fiind astăzi un om bogat, cu apartamente, case, maşini de lux, bijuterii de zeci de mii de euro şi aşa mai departe. Dar haideţi să vedem cum a evoluat Gheorghe Falcă, de-a lungul acestor zece ani, din punct de vedere al averii.

2004

Gheorghe Falcă intra în 2004 pe uşa Primăriei Arad cu sloganul „Prima Dată Ordine“, cu promisiunea de a elimina corupţia, de a face investiţii transparente, de a rezolva problemele Parktronic, Casarom, CET etc. Cu multe poveşti, cum ar veni. La capitolul avere, Gheorghe Falcă avea un apartament, dobândit în 2002, după nunta cu Ela Falcă, şi un alt apartament deţinut de soţia sa, pe Bulevardul Revoluţiei, cumpărat pe Legea 112, în 1995, când era minoră. Ar fi interesant de văzut ce avere avea Gheorghe Falcă înainte de 2002, pe când era vicepreşedinte la CJA şi cerea locuinţă socială de la Primăria Arad. Promitem să facem toate demersurile pentru a intra în posesia unei astfel de declaraţii.

2005

După primul an de mandat, primarului Gheorghe Falcă i-a „crescut“ deja o casă, pe I.L. Caragiale, în celebrul schimb cu cei de la SC Elecon, schimb care s-a lăsat cu dosar penal pentru fapte grave de corupţie şi abuz în serviciu, dosar albit de justiţia independentă a lui Traian Băsescu. Aşadar, într-un singur an, Falcă a trecut de la apartament, la casă, că doar acum era primar şi nu mai putea să locuiască la bloc.  Tot în 2005 apar în averea primarului bijuterii de 20.000 de euro, dobândite în perioada 1979-2005, probabil de soţie. În plus, apare un credit de 20.000 de euro, pentru a acoperi diferenţa de schimb de la bloc la casă, despre care toţi ştim că ar fi fost cu mult mai mare. Oricum, creditul trebuie plătit până în 2025, aşa că Falcă trebuie să achite vreo sută de euro pe lună, cam cât o chirie.

În 2005, Falcă a declarat un venit de 37.728 de lei din salariul de primar, în timp ce Ela Falcă a câştigat 3492 de lei, ca arhitect, la firma SC Proiect SA, deţinută de Gheorghe Seculici, socrul primarului.

Trebuie precizat că în 2005 Falcă a înfiinţat şi două firme, SC Pro Arhitectura şi SC Guinot Center, firme care, aşa cum vom vedea, vor juca un rol important în propăşirea materială şi spirituală a primarului.

2006

După un an extrem de bun, în care a achiziţionat prima casă din viaţa lui, Gheorghe Falcă s-a liniştit, probabil şi din cauza scandalului izbucnit cu privire la terenul fabricii de zahăr şi schimbul de case cu cei de la Elecon. Este, probabil, cel mai liniştit an din cariera de primar al lui Gheorghe Falcă, un an în care declaraţia de venit e modificată doar la capitolul salarii: 37.728 lei pentru Falcă, 1660 de lei pentru soţia sa, o sumă mult prea mică, un motiv în plus ca Ela Falcă să înceapă munca pe cont propriu, la firma Pro Arhitectura, decizie ce se va dovedi extrem de benefică pentru viitorul familiei.

2007

Nici în 2007 nu a avem schimbări spectaculoase în avere, semn că anchetele DNA au făcut pagubă mare. Gheorghe Falcă a realizat de la primărie un venit de 36.286, iar Ea Falcă, în calitate de director la firma proprie, Pro Arhitectura, 4771 lei. Deja suna altfel, faţă de 1660 în 2007. Cum însă Gheorghe Falcă e un om norocos, nu putea să nu câştige bine şi în 2007. Aşa că i-a venit un purcoi de bani, adică 56 de mii de euro, cadouri primite la botezul fiicei. O sumă superbă pentru un primar care de doi ani nu mai cîştiga nimic în afară de salariu şi care era cercetat de DNA pentru corupţie, drept urmare nu putea să se implice în afaceri.

2008

An cu alegeri locale, Gheorghe Falcă era implicat în campania pentru al doilea mandat. Aşa că trebuia să arate că e un om modest, fără afaceri (excepţie Elecon, Recons etc.). Drept urmare, a lăsat-o moale cu achiziţiile, n-a mai avut nici botez, aşa că a trebuit să se mulţumească cu cei 36.286 lei câştigaţi de la primăria şi cei 2390 de lei câştigaţi de soţia sa de la Pro Arhitectura.

2009

O dată văzut cu sacii în căruţă, adică ales pentru al doilea mandat, Gheorghe Falcă prinde din nou curaj, poate şi fiindcă puterea la nivel naţional a fost preluată de PDL, deci dosarul fabrica de zahăr putea să mai aştepte trei ani fix. Ca şi în primul mandat, imediat după alegeri, Falcă face din nou achiziţii. Aşa că mai cumpără o casă de 360 de metri pătraţi şi un teren de 530 de metri pătraţi. Banii, conform declaraţiei de avere, Falcă i-a primit de la soacră împrumut: 130.000 de euro. Interesant e faptul că, nu cumpără bine casa, că o şi vinde firmei proprii, Pro Arhitectura, pentru cinci miliarde de lei. De unde o fi avut Pro Arhitectura cinci miliarde să-i dea primarului e greu de spus, mai ales că acelaşi primar, în calitate de acţionar, împrumută firmele Guinot Center şi Pro Arhitectura, cu 87.025 lei, respectiv 22.963 lei. De unde o fi avut Falcă bani să împrumute firmele, iar e greu de spus, că el a câştigat vreo 60.000 în 2008. Oricum, o încurcătură greu de desluşit, probabil făcută intenţionat, ca să se piardă şirul afacerii. Mai vine întrebarea de ce nu a cumpărat direct firma casa cu pricina, dacă tot avea bani ? Şi de ce a trebui să împrumute Falcă firma Pro Arhitectura, când soţia sa a scos dividende în valoare de 230.000 de lei ? Sau de ce a luat baani de la socară, când firma o duce aşa bine ? Câteva întrebări pe care ar trebui să le lămurească cineva. Peste toate aceste „succesuri“ în afaceri, să spunem că în 2009, Falcă a mai luat 41.787 lei de la primărie, iar Ela Falcă a câştigat, din salariul de director la Pro Arhitectura, 8547 de lei.

2010

Lansat în afacerile cu case, Gheorghe Falcă părea că nu se mai opreşte. Aşa că în 2010 mai cumpără o casă, de 598 metri pătraţi, viloiul de pe CD Loga, unde stă astăzi alături de prietenul care ia contracte de sute de miliarde de la Primăria Arad şi nu numai. Ce credeţi că s-a întâmplat cu casa ? Falcă a vândut-o imediat propriei firme, Pro Arhitectura, contra sumei de 316.224 lei, pe care firma urma să o achite în 24 de luni. Acuma, cei de la Direcţia Antifraudă, fiind oameni serioşi, ar putea să verifice dacă nu avem de a face cu o inginerie financiară prin care firma lui Gheorghe Falcă cumpără casele acestuia ca să nu facă profit, iar astfel să nu plătească impozite. Cum ar putea să vadă şi de unde a început să câştige brusc această firmă, în doi ani, miliarde şi miliarde de lei. Noi ştim de unde, dar aşteptăm şi confirmările oficiale.

La atâta bănet, aproape că nici nu mai contează veniturile primarului Gheorghe Falcă, dar pentru buna informare a cititorilor, trebuie să spunem că a câştigat de la primărie 51.482 de lei, în timp ce soţia a realizat un venit din salariu de 8734 de lei. Din dividende au mai intrat în buzunarele familiei, faţă de cele declarate în 2009, vreo 70.000 de lei, iar în plus, alte 50.000 de lei au venit tot de la Pro Arhitectura, ca rată pentru casa în construcţie vândută cu un an înainte.

2011

După doi ani zbuciumaţi, Gheorghe Falcă se linişteşte din nou. Semn că se apropie alegerile şi trebuie să fie cuminte, după modelul din primul mandat. Astfel că, în 2011 consemnăm doar salariul de 38.314 primit de la primărie şi cel al soşţiei, de 11.980, de la Pro Arhiutectura.

2012

Un nou an cu alegeri, pentru un nou mandat în fruntea Aradului. Aşa că primarul Aradului e mai precaut cu investiţiile. Aceeaşi Pro Arhitectura, firmă darnică, îl sponsorizează pe Gheorghe Falcă cu 52.500 de lei, pentru a scoate capodopera internaţională „Societatea Vie. Proiect România 2020“. Totul transparent, totul la vedere, Falcă şi-a scos cartea pe banii lui, de fapt ai firmei, aşa cum îi şade bine unui politician onest.

Pe lângă banii de carte, Falcă a mai primit de la primărie 37.704 lei, iar de la UVVG, unde predă, 3000 de lei. În plus, a mai primit 1156 de lei drepturi de autor pentru 50 de cărţi, cât a vândut editura, încă o dovadă a realului succes de care s-a bucurat această capodoperă.

În schimb, Ela Falcă a obţinut venituri mult mai mari, ca de obicei: 11.958 de lei din salariu, 21.720 de lei din dividende, 22.963 de la Pro Arhitectura, care i-a restituit creditarea şi, o nouă sursă, închirierea apartamentului de pe Revoluţiei, de unde a primit 10.660 de lei. Şi să mai spunem că valoarea bijuteriilor a crescut cu 2000 de euro. Un fleac, la atâta bănet.

2013

Din nou un an bun pentru Gheorghe Falcă, cel puţin după declaraţia de avere. Mai întâi, valoarea bijuteriilor a sporit cu 5000 de euro, semn că Gheorghe Falcă nu e chiar aşa zgârcit pe cum spun unii. În 2013, Gheorghe Falcă a declarat venituri din salarii de 39.712 lei, la care se adaugă 11.786 de lei de la Comitetul regiunilor şi 10.000 de lei de la Universitatea Vasile Goldiş. Soţia primarului a relizat un venit din salariu de 12.2000 de lei, iar din închirierea apartamentului de pe Revoluţiei a luat nu mai puţin de 56.997 lei, adică o mie de euro pe lună. Cam mult, în altă parte era mai ieftin, vorba reclamei. În plus, familia Falcă a mai primit 50.000 de lei de la firma familiei, Pro Arhitectura, pentru vânzarea casei în care locuieşte familia, pe CD Loga.

Iată, evoluţia, spunem noi, extrem de interesantă, a averii primarului Gheorghe Falcă, cel care a prosperat în ultimii zece ani, indiferent că a fost criză sau nu, indiferent că s-au tăiat sau nu salarii, pensii, alocaţii, indiferent că am avut sau nu creştere economică. Primarul Gheorghe Falcă a dus-o bine şi o duce în continuare, ceea ce nu se poate spune despre restul arădenilor. Cum nu toţi putem fi egali, trebuie să acceptăm că unii sunt mai norocoşi şi mai inspiraţi în afaceri cum e cazul şi primarului Gheorghe Falcă, despre care putem spune că a avut noroc mai ales de când s-a însurat, soţia fiind, aşa cum am văzut, cea care aduce banii în casă, fie că vorbim de firma care cumpără case, fie de dividende, fie de închirieri şi aşa mai departe.

Ce e de analizat e faptul că, în ciuda tranzacţiilor cu sute de mii de euro, între firme, persoane, soacre, soţi, nu apare niciunde, în ultimii ani, în declaraţiile de avere, vreun cont în lei sau euro al familiei Falcă, cu excepţia împrumutului de 20.000 de euro (din care mai are de plătit Falcă 15.900) şi un card cu vreo 2000 de lei al soţiei. Un fapt destul de ciudat care nu poate să nu ridice multora semne de întrebare. Pe lângă atâtea ridicate până acum, ce mai contezyă unul în plus.

 

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments