UN AGRICULTOR DIN ARAD A PUS BAZELE UNEI AFACERI DE SUCCES CU ARDEI IUTI SI BOIA

by Cosmin Mihuta

În Arad, au fost puse bazele unei afaceri cu boia. Aici totul pleacă de la sămânță, iar cei care cultivă ardei pentru boia știu acest lucru. „Eu merg pe cinci hibrizi: Delibáb, care este ușor iute, Sláger F1 – iute, Boleró, Jelölt 1 F1 și Jelölt 2 F1, care sunt dulci. Cu cele cinci variante se pot face tot felul de combinații, astfel încât să se obțină fie o boia dulce, fie una iute, puternic condimentată. În ceea ce privește culoarea, există o unitate de măsură pentru culoare numită ASTA, ce se măsoară de la 270 la 320 unități, însă este bine de știut că soiurile hibride au între 180 și 300 ASTA la culoare. După calități se cunosc 4 sortimente: Extra – cu 130 ASTA 4 g/kg, Csemege – 110 ASTA 3,5 g/kg, Nemes édes – 100 ASTA 3 g/kg și Rózsa – 65 ASTA 2 g/kg“, spune Csipkar Impre, unul dintre cei mai importanți producători de ardei pentru boia din vestul țării.

De fiecare dată când are ocazia domnul Imre își laudă nu doar marfa, pudra fină de boia care își merită pe deplin banii (și o spun din propria experiență), ci și afacerea, ca pe o soluție pentru multe familii din mediul rural, care dispun de grădină și care ar putea avea cu ușurință această îndeletnicire pentru a-și rotunji veniturile. Prima recomandare ar fi ca suprafața cultivată să fie protejată, în seră sau solar, pentru că în felul acesta calitatea produsului final este de două ori mai bună decât dacă s-ar produce în câmp.

Producția ardeiului pentru boia nu este mare filosofie. În final, el poate fi vândut crud, dar se obține un câștig de 1/3, de aceea tot boiaua aduce cele mai mari beneficii. Dacă prelucrarea se face acasă, după 2-3 zile de la culegere ardeiul se înșiră pe sfoară și se ține 3 săptămâni la uscat la soare, iar dacă se apelează la uscătorie procesul durează 10-12 zile și se face la 45-50 de grade Celsius. Important este ca ardeiul să nu fie uscat mai mult de 94%. Măcinarea se face cu moara cu ciocan sau de piatră. La început se zdrobește, apoi se macină o dată prin sită de 3,5 mm și de două ori prin sită de 0,7 mm. Pudra astfel obținută se cântărește și se pune în punguțe sigilate. Pentru că valorificarea este cheia succesului unei afaceri am cerut și acest detaliu pentru a putea să apreciați singuri nivelul de profitabilitate.

Cât produce un solar de 420 mp cu densitate de 2.000-2.100 fire

La o producție de:

– 8 kg/mp se recoltează 3.360 kg ardei crud, din care se obțin 504 kg de boia și se încasează 20.160 lei.
– 12 kg/mp se recoltează 5.040 kg ardei crud, din care se obțin 756 kg de boia și 30.200 lei venit.
– 15 kg/mp se obțin 6.300 kg de ardei crud, 945 kg boia de ardei și 27.800 lei.

Sursa: agri-business.ro

Facebook Comments