UE vrea să reglementeze spațiul cosmic

by Adrian Pavel

Dacă cu ceva ani în urmă, în spațiul cosmic era foarte clar și bine orânduit doar în cărțile și filmele SF, astăzi, toate acele povești par să devină realitate. Spațiul a devenit o miză economică, politică și chiar de securitate.
Uniunea Europeană vrea să implementeze, pentru prima dată, o lege spațială, aceasta ar urma să reglementeze activitatea sateliților aflați pe orbită, să reducă poluarea cauzată de miile de aparate lansate și în general să prevină haosul. De altfel, UE aspiră să devină tot mai puțin dependentă de persoane din afara Uniunii, precum Elon Musk. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, UE a contat foarte mult pe Starlink, rețeaua de internet prin satelit operată de SpaceX, compania lui Musk, ceea ce a atras atenția asupra unei probleme majore: controlul comunicațiilor critice de către un singur actor străin.
Sunt deja peste 10.000 de sateliți pe orbită, iar acumularea de resturi spațiale nu ține de cont de cât de repede sau încet se miștă lucrurile pe pământ. În acest context, în care orbita joasă a Pământului riscă să se transforme într-o adevărată groapă de gunoi, Comisia Europeană își propune să reglementeze spațiul: de la reguli pentru lansări pana la gestionarea deșeurilor spațiale și standarde de mediu. Lipsa unei ordini clare și în afara pământului ar putea pune în pericol inclusiv comunicațiile și intervențiile rapide în caz de catastrofe climatice.
„Legile și toate reglementările pe care noi le avem și în România, și la nivel european și, îndrăznesc să spun și în lume au fost create și au fost gândite să fie relevante într-un context care acum aparține trecutului, când aveam un alt tip de tehnologie, tehnologia a avansat, tehnologia s-a schimbat și, pe scurt, avem nevoie de reguli noi pentru a folosi tehnologia și pentru a media interacțiunea dintre oameni care folosesc tehnologia pentru a rămâne relevanți”, a declarat Andi Cristea, europarlamentar, pentru Știrile ProTV.
Dependența Europei de tehnologii create în alte state, de către alți actori mari pe scena politică internațională, crește riscul ca țările de pe continent să se transforme într-o „colonie tehnologică” a SUA și a Chinei.
„La nivel mondial există deja acest risc și eu personal, cred deja că Uniunea Europeană și Europa în ansamblul ei devine și se scufundă în acest concept de colonie digitală și colonie tehnologică, pentru că suntem profund dependenți de tehnologii și de procese computaționale care sunt oferite de alte state, de alți actori mondiali. Și vă dau un singur exemplu și vreau să spun că eu respect foarte mult America și mă bucur foarte mult că avem un parteneriat strategic cu colegii noștri americani. dacă ne uităm, de exemplu, la cele mai importante 50 de companii din lume, putem să vedem că valoarea lor este undeva de tehnologie, companii de tehnologie. Valoarea lor însumată este în jur de 25 de trilioane de dolari. Valoarea companiilor americane din acest top reprezintă aproximativ 22-23 de trilioane și exemplul ăsta este foarte co, foarte concret și foarte simplu de înțeles, pentru că ne arată care este food printul, care este amprenta Statelor Unite ale Americii asupra tehnologiei pe care noi o folosim la nivel mondial și, desigur, în Uniunea Europeană”, a mai adăugat europarlamentarul, scrie b1tv.ro.

Facebook Comments