Mai multe terapii alternative şi câteva reguli simple te pot ajuta sa treci peste depresie cu bine. Chiar daca soarele sta ascuns, ar fi indicat sa ieşi cel puţin o jumatate de ora la plimbare la vremea prânzului. Daca poţi ajunge într-o padure sau într-un parc, macar la sfârşit de saptamâna, cu atât mai bine. Natura este un leac aproape miraculous pentru sufletele întristate.
Angelica, „hrana îngerilor, tratament pentru depresie
Angelica, denumita si „iarba celor 7 îngeri” sau „hrana îngerilor”, e un bun remediu în caz de tulburari psiho-emoţionale. Ea face parte şi din celebrul „bitter suedez”. Se poate prepara şi sub forma de ceai, dupa cum urmeaza: se infuzeaza timp de 10-15 minute o lingura de radacini, seminţe si tulpini de planta în 250 ml de apa clocotita. Se beau doua-trei cani pe zi, înainte de masa. Din radacinile uscate se face un decoct din 10-15 g la 500 ml apa. Se fierb timp de 10-15 minute la foc mic. Tinctura de angelica se administreaza în doze de 10 pâna la 30 de picaturi, de patru ori pe zi, diluate în puţin ceai sau apa.
Ceaiul care alungă depresia şi îţi readuce buna dispoziţie
Ceaiul din coaja de portocale nu doar îţi readuce în casa aroma Craciunului, ci şi optimismul. Uleiurile eterice pe care le conţine au darul de a alunga melancolia, iar vitamina C îţi da energie. Se face o infuzie din coaja de la o jumatate de portocala şi 200 ml de apa. Pentru un gust şi mai bun poţi adauga bucaţele de mar uscat. Mai poţi fierbe în apa de ceai un beţişor de vanilie. Aroma te va ajuta sa te relaxezi.
Baie antistres şi antidepresie
Daca treci printr-o perioada stresanta, ia o pauza şi pregateşte-ţi o baie calda în care adauga câte trei picaturi de ulei esenţial de: bergamota (regenerant), roiniţa şi lavanda (relaxant), trandafiri (antidepresiv). Stai în baie 15-20 de minute. Poţi asculta muzica liniştita în surdina şi sa foloseşti lumânari plutitoare.
Tincturi care alunga epuizarea nervoasa
„Recomand o combinaţie de tincturi care sa conţina: paducel, valeriana, ciuboţica-cucului, sunatoare, lavanda, tei si talpa-gâstii. Aceasta este eficienta împotriva depresiilor. Are un efect calmant si, luata înainte de culcare, asigura un somn odihnitor. Dar, atenţie: nu consuma acest amestec daca urmeaza sa conduci masina în mai puţin de trei ore de la administrare. Tinctura de sunatoare este şi ea un bine-cunoscut antidepresiv. În cazul adulţilor, se administreaza înainte de masa o linguriţa diluata în puţina apa, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de trei saptamâni. Se face o pauza de 10-14 zile, dupa care se poate relua. Tincturile nu sunt recomandate femeilor însarcinate sau care alapteaza”, spune Maica Justina Bujor, Manastirea Paltin, medic de familie.