TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL – ZI DE POST

by Dana B.

“Mărita tăiere a Înainte Mergătorului, rânduială dumnezeiască a fost, ca și celor din iad să propovaduiască venirea Mântuitorului . Să se tânguiască Irodiada, care a cerut ucidere fără de lege; că nici Legea lui Dumnezeu, nici viața cea vie a iubit, ci pe cea amăgitoare și vremelnică”. (Condacul Praznicului )

Astăzi, 29 august, ca în fiecare an comemorăm tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul . Deși cu mulți ani în urmă zorii acestei zile avea să îi ducă pe toți cunoscuții regelui Irod Antipa cu gândul la petrecerea la care aveau să participle cu ocazia zilei de naștere a acestuia , totuși ea avea să se transforme într-o zi a tristeții atât pentru mulți dintre oamenii acelor timpuri cât și pentru noi, creștinii de astăzi, care înțelegem să ținem post într-o zi atât de incărcată spiritual. Din Evanghelia de la Marcu 6,14-29 aflăm relatarea acestei triste întâmplări, cum Irodiada (care il ura pe Sfântul Ioan datorită faptului că acesta îl atenționa pe Irod de câte ori avea ocazia că nu se cuvine să trăiască cu soția fratelui său, Filip) se folosește de ziua de naștere a regelui Irod pentru a-l omorî pe Sfântul Ioan. Așadar, aflăm cum fiica acesteia, Salomeea, dansează atât de frumos înaintea mesenilor încât acesta îi spune că îi va da orice îi cere, prilej cu care Irodiada o sfătuiește pe aceasta să ceară capul Sfântului Ioan pe o tipsie, dorință ce i-a și fost îndeplinită.

Vedem, așadar, cât de grea este lupta dintre bine și rău, și cum niște simple cuvinte ca “nu-ți este îngăduit să ții pe soția fratelui tău” aveau să ducă la moartea trupească a Sfântului Ioan . Aceasta este ziua care ne îndeamnă cel mai mult la a medita la calea destul de scurtă dintre bine și rău, virtute și păcat, lege și fărădelege, și de ce nu…bucurie și tristețe, iar dacă vom reuși să observăm într-un moment de maximă sinceritate interioară linia firavă dintre acestea, poate că vom încerca să trăim fiecare clipă cu mai multă înțelepciune.

Să ne întrebăm în această zi de sărbătoare la ce vrem să participăm: la petrecerea lui Irod (care a înțeles că este de cuviință să își “serbeze” ziua prin uciderea unui sfânt), sau la priveghiul Sfântului Ioan? Postim astăzi, sau nu?

Doamne ajută!

Monahul Serafim (Schitul Moneasa)

Facebook Comments