Sonate romantice cu violoncel, la filarmonica arădeană

by Dana B.

Prim violoncelistul Filarmonicii George Enescu, Dan Cavassi, concertează pentru prima oară la Arad, completând calendarul cameral al stagiunii cu o seară de sonate pentru violoncel şi pian, un program cu ópusuri de excelenţă, din creaţiile compozitorilor Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms şi Claude Debussy.

Pianistul Sorin Dogariu este cel care îl acompaniază în acest spectaculos medalion de gen, care surprinde debutul sonatei romantice cu violoncel, din prima sonată op.102 de Ludwig van Beethoven, sinteza clasicismului şi a romantismului din Sonata în mi minor de Johannes Brahms, dar şi omagiul pe care Claude Debussy îl aduce la început de secol XX sonatei preclasice şi creatorilor ei.

Organizat în seara de 18 martie 2017, la ora 19.00, în  Sala Cercului Militar (B-dul Decebal nr. 19), recitalul  oglindeşte în cel mai echilibrat mod performanţa extremă a unui duo instrumental, certificat odată cu apariţia  sonatelor cu număr mare de ópus beethovenian.  Maturizată în literatura celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, formula pare a fi în consonanţă perfectă cu expresivitatea brahmsiana şi atinge noi idealuri de culoare într-o partitură de Debussy, inspirată de poeţii şi pictorii impresionismului.

Sâmbătă 18 martie 2017, ora 19.00

Sala Cercului Militar B-dul Decebal nr. 19

RECITAL CAMERAL

DAN CAVASSI  violoncel

SORIN DOGARIU pian

Program

Claude Debussy Sonata în re minor

Ludwig van Beethoven Sonata nr.4 op.102  nr.1

Johannes Brahms Sonata în mi minor op.38

Portret – Dan Cavassi

Dan Cavassi a studiat violoncelul la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa prof. Paul Ochialbi şi George Cocea, apoi la Academia de Muzică bucureşteană, la clasa prof. George Iarosevici. După încheierea studiilor se perfecţionează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, unde activează şi în prezent. Ca membru permanent al prestigiosului cvartet „Muzica” concertează în toată lumea, participând la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Bregenz, Roma, Paris, La Rochelle, Belgrad, Edinburg, Bruxelles ş.a. În 1980 Dan Cavassi pune bazele cvartetului „Pro Muzica”, recunoscut imediat prin obţinerea mai multor premii naţionale şi internaţionale. Apare frecvent în recitaluri cu pian, în diverse formaţii camerale, ca solist al orchestrelor bucureştene (Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio) şi al orchestrelor simfonice din alte oraşe ale ţării (Ploieşti, Bacău, Sibiu, Craiova). Cariera sa artistică se completează cu înregistrări pentru televiziune, radio şi disc (LP, CD). Alături de muzica clasică, Dan Cavassi abordeaza în mod curent muzică modernă şi contemporană: a colaborat ca solist cu Opera şi „Neues Theater für Musik”- Bonn, „Festival Ensemble”- Heidelberg, „Profectio Initiative”- Freiburg, ansamblul „Phoenix”-Basel, „Ensemble für Neue Musik Zürich” etc., realizând şi înregistrări pentru radio şi CD. Este decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Cultural cl.I pentru întreaga activitate artistică. Alături de compozitoarea Carmen Cârneci este membru fondator al ansamblului „Devotio Moderna”, lansat în 2005. Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu fondează trio-ul „Pro musica” în 2010, iar colaborarea cu pianistul Sorin Dogariu datează din anul precedent.

 Portret – Sorin Dogariu

Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, Sorin Dogariu s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională „Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa marelui pianist Lazar Berman.

A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola, iar repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.

Prima audiţie a Toccatei pentru pian şi orchestră de Remus Georgescu a fost realizată de pianist sub bagheta compozitorului, la Taichung, în anul 2001, acompaniat de National Taiwan Symphony Orchestra.

În  Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn, iar în luna noiembrie a anului 2011,  în concertul organizat  în cinstea Zilei Naţionale a României  de către Ambasada României  la Bruxelles dar şi în programele de schimburi culturale între oraşele Heist op den Berg, Pécs şi Arad, Sorin Dogariu  şi-a dovedit  performanţele şi abilităţile în  trei dintre cele mai complexe creaţii pianistice universale: Concertul nr.5 în mi bemol major „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 în mi bemol major de Franz Liszt  şi Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.

În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

Facebook Comments