Sanatatea cainilor Pudel, ingrijirea si hranirea acestei rase de caini

by AurelT

caini pudel sanatate

Pudelul este unul dintre cei mai inteligenti catei din intreaga lume. Acesta are o capacitate extraordinara de a invata si poate fi dresat usor, raspunzand intotdeauna la lucrurile pe care le are de facut. Un caine din aceasta rasa plictisit poate deveni un catel distructiv in cazul in care nu beneficiaza de suficienta stimulare mintala si fizica. Stapanii activi ai cateilor din aceasta specie considera aceste animalute a fi iubitoare, destepte, bune de dresat si loiale familiei.

Sanatatea rasei de caini Pudel

Cateii sunt in general sanatosi, dar asemenea tuturor cainilor, acestia sunt inclinati spre anumite afectiuni ce pot aparea in functie de ingrijirea sa. Nu toate exemplarelor din rasa de caini Pudel sufera de aceste boli, insa trebuie sa fim constienti de posibilitatea ca acestea sa apara la aceasta rasa.

Potrivit specialistilor de la RaseDeCaini.ro, daca veti cumpara un catelus din aceasta rasa, gasiti un crescator de incredere ce va va arata istoricul medical al ambilor parinti. Acest istoric va va dovedi daca animalutul a fost testat si verificat in diferite conditii. In ceea ce priveste starea de sanatate a cainilor din rasa Caniche, ne putem informa cu ajutorul fundatiei ortopedice a animalelor(OFA) pentru afectiuni precum displazia de sold(in limite corecte sau mai mult decat atat), displazia de cot, hipotiroidism sau boala von Willebrand. Prin intermediul universitatii Auburn ne putem informa in privinta trombopatiei, iar prin registrului fundatiei canine pentru sanatatea ochilor(CERF) ne putem asigura de normalitatea ochilor cainelui.

Boala Addison

Aceasta boala este cunoscuta si sub numele de Hipoadenocorticism si reprezinta o afectiune destul de serioasa cauzata de insuficienta hormonala produsa de glanda adrenala. Majoritatea cainilor ce sufera de aceasta boala recurgiteaza des au un apetit scazut si se simt letargici.

Avand in vedere faptul ca aceste semne sunt vagi si pot fi usor considerate gresit este usor sa gresiti diagnosticul bolii pana in stadiile avansate.

Majoritatatea semnelor severe au loc atunci cand patrupedul este stresat sau atunci cand nivelul de potasiu al acestuia creste excesiv interferand cu functiile inimii cauzand uneori socuri grave sau chiar moartea. In cazul in care suspectati catelul de aceasta boala, mergeti la veterinar pentru a obtine confirmarea diagnosticului.

Dilatatia gastrica

De obicei, aceasta boala este denumita simplu prin termenul de balonare si reprezinta o afectiune ce poate ameninta viata cainelui afectand mai ales cateii de talie mare. Boala poate aparea cu atat mai des cu cat catelul este hranit printr-o singura masa zilnica pe care o ingereaza rapid alaturi de prea multe lichide baute pe fuga. Boala poate aparea chiar si atunci cand, in urma hranirii, cainele depune efort fizic imediat. Balonarea este destul de des intalnita in cazul cateilor in varsta. Balonarea inseamna umplerea stomacului cu gaze sau aer. Patrupedul nu va putea nici sa ragaie, dar nici sa vomite pentru a scapa de excesul de aer din stomac, ceea ce inseamna ca sangele nu va mai putea sa ajunga in mod normal la inima.

Presiunea sangelui va scadea, iar cainele va intra in soc. Fara asistenta medicala imediata, catelul poate muri. In cazul in care observati ca animalutul dumneavoastra are abdomenul prea dezvoltat si ca saliveaza in mod excesiv sau are greturi, puneti problema cainelui ce sufera de aceasta afectiune.

De asemenea, patrupedul dumneavoastra va parea depresiv, neodihnit, letargic, slabit si vaavea pulsul inimii ridicat atunci cand sufera de aceasta boala. Este important sa ducem catelul la veterinar cat mai repede posibil cand observam aceste semne.

Boala Cushings (hiperadrenocorticismul)

Aceasta afectiune are loc atunci cand corpul cainelui produce prea mult cortisol. Acest lucrul poate fi datorat unui dezechilibru al glandei adrenale. Majoritatea simptomelor sunt reprezentate de setea si urinarea excesiva. In cazul in care catelul dumneavoastra prezinta aceste simptome, duceti-l la veterinar. Acolo veti primi tratamente ce vor ajuta patrupedul.

Epilepsia

Aceasta afectiune poate cauza criza catelului indiferent de talia acestuia. Adesea afectiunea este mostenita si poate cauza crize destul de severe. Acestea pot fi anticipate de un comportament neobisnuit precum alergatul frenetic de parca animalutul s-ar simti urmarit sau de tendinta catelului de a se ascunde. Crizele sunt infricosatoare, insa pe termen lung, cateii ce sufera de aceasta boala se pot simti bine. Este important sa va amintiti faptul ca aceste crize sunt cauzate de multe alte lucruri in afara epilepsiei idiopatice precum disfunctionaitati ale dietei, infectii ce afecteaza creierul, tumori, expunerea la anumite otravuri, ranile grave si altele.

Prin umare, in cazul in care cainele dumneavoastra prezinte astfel de criza este important ca acesta sa fie dus la veterinar.

Displazia de sold

Atunci cand articulatiile catelului sunt slabe sau atunci cand ligamentele acestuia nu sunt suficient de puternice in momentul in care fomeaza articulatia cu femurul, acest lucru se numeste displazie de sold. Cateii ce sufera de aceasta boala, o mostenesc, insa aceasta poate fi cauza si de factori de mediu precum joaca pentru prea mult timp atunci cand cainele este inca mic.

De-a lungul timpului aceasta boala a cauzat chiar si artrita sau dureri ce pot face cainele chiar si sa schiopateze. Greutatea excesiva sau exercitiile excesive inainte de maturitate ori cresterea prea rapida a cainelui alaturi de o dieta mult prea bogata in calorii, pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni. Ingrijirea veterinara ar trebui sa includa si suplimente nutritionale, medicamente si uneori chiar operatia.

Hipotiroidismul

Este cauzat in general de functionarea defectuoasa a glandei tiroide. In general, aceasta afectiune este responsabila si pentru aparitia altor afectiun precum epilepsia, pierderea parului, obezitatea, letargia,hiperpigmentarea si alte probleme ale pielii.

Boala Legg-Perthes

Aceasta afectiune presupune existenta unor probleme la nivelul articulatiilor. Majoritatea cainilor in miniatura sunt predispusi la aceasta. Atunci cand Pudelul dumneavoastra sufera de aceasta boala sangele de la nivelul articulatiei femurului va descreste, iar articulatia va incepe sa se dezintegreze. De obicei, primele simptome ale acestei boli apar atunci cand catelusii implinesc 4-6luni. Primele semnalmente sunt atrofierea muschilor cainelui sau schiopatarea.

Veterinarii calificati pot efectua o operatie cu ajutorul careia sa elimine partea afectata a femurului continuand apoi sa ataseze osul pelvisului. In urma operatiei se va crea o falsa articulatie, iar catelul nu va mai acuza dureri.

Luxatia patelara

Aceasta afectiune se localizeaza in zona rotulei. Aceasta presupune dislocarea rotulei din articulatia sa. Acest lucru se intampla atunci cand rotula este deplasata, insa catelul poate trai o viata normala si cu aceasta afectiune.

Atrofierea progresiva a retinei(PRA)

Aceasta afectiune se afla in zona ochilor cainelui si implica deteriorarea graduala a retinei. La inceputul bolii, cainii afectati devin orbi pe timp de noapte. Odata ce boala avanseaza, acestia isi vor pierde vederea si pe timpul zilei. Majoritatea cateilor ce sufera de aceasta boala se adapteaza cu atat mai mult cu cat imprejurimile raman la fel.

Hipoplazia nervului optic

Aceasta afectiune este congenitala si are in vedere dezvoltarea nervului optic. Afectiunea poate cauza orbirea cainelui si dezvoltarea defectuoasa a pupilei ce afecteaza vederea acestuia.

Adenita sebacee

Aceasta afectiune reprezinta o problema serioasa de sanatate in cazul cainilor din aceasta rasa in special in cazul cainilor de marime standard. Se estimeaza ca aproximativ 50% din cateii din aceasta rasa sunt afectati de aceasta boala.

Boala reprezinta primirea unui diagnostic dificil ce adesea este confundat cu hipotiroidismul, cu alergii sau altele. Atunci cand un catel sufera de aceasta boala, glandele sebacee ale pielii acestuia devin inflamate din motive necunoscute si ajung sa fie chiar distruse. Aceste glande produc in mod normal sebum, o secretie ce ajuta la prevenirea uscarii pielii. De obicei afectiunea este constatata intre varstele de 1-5ani ale cainelui. Catelusii afectati vor avea pielea uscata, descoamata si isi vor pierde parul din varful capului, de pe gat si spate.

In cazurile severe, pielea cateilor se va subtia si va prinde un miros urat ajungand chiar la infectie. In afara faptului ca aceasta este o problema cosmetica, poate fi si una destul de inconfortabila pentru catel. Veterinarul dumneavoastra va lua o biopsie animalutului si va va da un diagnostic. Tratamentul variaza de la caz la caz.

Boala von Willebrand

Aceasta afectiune poate fi mostenita si reprezinta o problema a sangelui cainelui ce nu se mai poate coagula. Majoritatea simptomelor reprezinta sangerari excesive in urma operatiilor sau a unor rani. Alte simptome includ: sangerari nazale, gingivale, stomacale sau a intestinelor. Nu exista niciun tratament pentru aceasta boala, insa transfuziile de sange sunt in general primele abordari.  Studiile din ultima vreme au aratat ca anumite medicamente pot fi de folos. Majoritatea cateilor ce sufera de aceasta boala pot duce o viata normala, iar daca va suspectati cainele de aceasta, trebuie sa mergeti la veterinar si sa va asigurati ca animalutul nu va mai fi imperecheat.

Ingrijirea rasei Pudel

Pudelii se descurca destul de bine in orice tip de casa, de la apartamente la curti, iar cel mai important lucru este ca acestora sa le fie asigurat nivelul de exercitii zilnice. Totusi, acesti catelusi prefera sa traiasca in casa alaturi de familie, mai ales atunci cand este vorba despre cei de talie mica.

Aceasta rasa de catel inteligenti invata destul de repede, ceea ce inseamna ca stapanii ar trebui sa fie grijulii si sa ii invete cum sa se fereasca de accidentari. In cazul in care nu ati mai avut caini pana acum, ar trebui sa intelegeti ca aveti nevoie de un dresor. Majoritatea stapanilor de caini mici sar peste dresaj, iar apoi sunt mirati de faptul ca au un catel nemanierat.

Hranirea Pudelilor

Doza zilnica de hrana recomandata pentru cainele din aceasta rasa este de 1,5 pana la 3 cupe de mancare uscata de inalta calitate pe care trebuie sa o impartiti in doua mese zilnice. In cazul cainilor de talia miniaturala, doza zilnica este de trei sferturi de cupa, iar in cazul patupezilor de tip jucarie, doza zilnica este de un sfert pana la o jumatate de cupa.

Luati aminte: doza zilnica de hrana pe care catelul dumneavoastra o mananca, depinde de marimea sa, de varsta, de constructie, de metabolism si de nivelul sau de energie. Cainii sunt fiint individuale, asemenea oamenilor, ceea ce inseamna ca nu pot avea nevoie de aceeasi cantitate de hrana. De asemenea, este lesne de inteles ca un caine cu nivel mare de activitate nu va avea nevoie de aceeasi cantitate ca un catel sedentar. Calitatea hranei catelului dumneavoastra va face diferenta, ceea ce poate fi verificat prin faptul ca hrana nu va trebui amestecata prea mult in bolul catelului.

Ca in cazul tuturor raselor, Pudelul va avea nevoie de atentie la dieta, deoarece ingrasarea ii poate cauza probleme ale articulatiilor. Limitati dieta acestuia, mentineti-l activ si impartiti-i hrana in mai multe mese zilnice.

Chiar daca majoritatea stapanilor cedeaza ochisorilor infometati ai catelului, trebuie sa intelegeti ca este important sa nu cedati. Patupedul isi va arunca nasul in mancare ori de cate ori va dori, iar duneavoastra trebuie sa va asigurati ca aceasta este sanatoasa.

Mentineti catelul intr-o forma buna masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi, mai degraba decat sa ii lasati mancarea la indemana. Daca sunteti nesigur de faptul ca animalutul dumneavoastra ar putea cantari mai mult decat este necesar, faceti testul ochilor si al mainilor, astfel incat ar trebui sa fiti capabil sa observati talia patrupedului fara a il atinge. Plasati-va mainile pe spatele catelului si apoi orientati-va degetele in jos. Ar trebui sa fiti capabil sa simtiti coastele patrupedului fara a pune prea multa presiune. Daca nu puteti face aceste lucru, inseamna ca animalutul are nevoie de mai putina hrana si de mai multe exercitii.

Culoarea blanii si ingrijirea acesteia

Canicheul este un caine ce nu naparleste, ceea ce inseamna ca poate fi o alegere buna pentru oamenii ce sufera de alergii. Majoritatea persoanelor alergice pot avea un astfel de caine fara a intampina prea multe probleme.

Blana cainelui poate avea mai multe culori, precum gri, negru, alb, argintiu, maro, cafeniu sau crem. Blana acestuia este ondulata si densa, iar textura sa unica are nevoie de a fi tunsa regulat, curatata, periata pentru a ii mentine aspectul. In cazul in care cainele dumneavoastra urmeaza sa participe la competitie, trebuie sa aveti grija sa nu exagerati cu stilizarea blanii.

Clubul Kennel American permite patru tunsori specifice ale acestui patruped in competitii.

Perierea catelului nu este tocmai un lucru usor. Acesta are nevoie de periere regulata la aproximativ 3-6 saptamani, cateodata chiar mai des pentru a mentine blana in conditii bune. Daca dumneavoastra considerati ca este necesar, puteti face acest lucru chiar si mai des.

Totusi, nu trebuie sa va speriati. Exista multe modalitati prin care puteti face ingrijirea cainelui mult mai usoara. Ba chiar, unii stapani aleg sa rada blana cainelui pur si simplu.

Ingrijirea usoara a acestuia nu inseamna totusi faptul ca nu il veti mai ingriji. Chiar si atunci cand patrupedul este tuns scurt va avea nevoie sa fie periat, spalat o data la 3-6saptamani si uneori chiar mai des pentru a evita incurcarea blanii acestuia.

Majoritatea stapanilor aleg sa plateasca un ingrijitor profesionist, insa in cazul in care sunteti dispus sa va dedicati timpul catelului, ati putea sa invatati cum sa faceti acest lucru de unul singur. Pentru acest lucru veti avea nevoie de un set de aparate de tuns electrice, de foarfece, de pieptan, de perie si puteti invata aceste lucruri cu ajutorul unor video-uri ce se afla pe intreaga piata a stapanilor de caini Pudel.

Chiar daca veti lasa un profesionist sa se ocupe de aceste lucruri complicate, Canicheul are nevoie de o periere usoara zilnica. Avand in vedere faptul ca acesta nu naparleste asemenea altor rase, trebuie sa periati blana pentru ca aceasta sa nu se matifieze.

Majoritatea cateilor Pudel au ochii sticlosi si acoperiti de blanita. Cu cat veti tunde mai bine blana, cu atat ochii acestuia se vor observa. Stergeti fata catelului mai ales in jurul ochilor cu un servetel umed fara alcool.

Verificati urechile saptamanal pentru a identifica orice urma de murdarie, roseata, miros urat ce poate indica o infectie si stergeti urechile cainelui saptamanal cu o discheta de bumbac umezita intr-o solutie cu pH neutru ce poate preveni aparitia unor probleme. Cainii cu urechi lasate sunt predispusi infectiilor urechilor, deoarece canalul acestora este intotdeauna acoperit. Uneori, parul catelului trebuie sa fie smuls si faceti acest lucru daca veterinarul vi-o cere.

Periati dintii de doua sau chiar trei ori pe saptamana pentru a elimina tartrul depus si bacteriile ce pot fi regasite in cavitatea bucala a acestuia. Perierea zilnica a dintilor cainelui va poate ajuta sa evitati respiratia urat mirositoare sau bolile gingivale.

Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna in cazul in care acesta nu o face in mod natural pentru a preveni ruperea dureroasa a acestora sau alte probleme. In cazul in care il puteti auzi scrijelind podeaua cu unghiile, inseamna ca acestea sunt prea mari. Unghiile catelului au vase de sange in ele, asadar trebuie sa avem grija la taierea acestora pentru a nu provoca sangerari. Din aceasta cauza, catelul nu va coopera intotdeauna cand va vedea instrumentele de taiat unghiile. Asadar, daca nu sunteti experimentat in taierea unghiilor, cereti ajutorul veterinarului sau.

Obisnuiti-va catelul sa fie periat si examinat inca de mic. Uitati-va la labutele sensibile ale acestuia si in interiorul gurii sale. Transformati periatul intr-o experienta pozitiva recompensata si lasati vizitele la veterinar pentru momentul in care va deveni adult.

In timpul perierii, verificati blana cainelui Pudel si cautati orice urma de purici, irtiatie, roseata a pielii. Verificati de asemenea gura, nasul, ochii si labutele catelului. Ochii ar trebui sa fie limpezi, fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea saptamanala ca catelului ne va ajuta in prevenirea oricaror probleme de sanatate ale acestuia.

Relatia Pudelului cu Copiii si cu alte animale

Cainele Pudel este o companie extraordinara pentru copii, desi copiii foarte mici nu vor stii cum sa se comporte cu un caine de talia sa pe care il pot rani accidental.

Catelul Caniche se intelege bine cu copiii, insa din cauza faptului ca este mic si delicat este foarte important sa invatati copilasii cum sa se comporte cu acesta, intrucat nu este o jucarie, ci o fiinta ce trebuie tratata cu fiinta si respect.

Majoritatea crescatorilor nu vor vinde catelusul unei familii cu copii mai mici de 10ani.

Ca in cazul tuturor raselor, trebuie sa invatati copiii cum sa se aproprie si cum sa atinga cainii si sa supravegheati orice interactiune dintre acestia pentru a preveni orice reactie a copiilor de a musca cainele sau de a il trage de urechi sau coada.

Invatati copiii sa nu se apropie niciodata de caine in timp ce mananca sau doarme si nici sa nu incerce sa ii ascunda mancarea.

Niciun caine, indiferent de cat de prietenos este nu ar trebui lasat supravegheat in prezenta unui copil.

Pudelii ce cresc alaturi de ati catei sau de alte animale de companie sau care au oportunitatea de a interactiona cu acestea prin intermediul unor clase de dresaj in parcuri sau in orice alte locuri de acest fel, sunt o buna companie. In cazul in care Canicheul dumneavoastra este singurul animal de companie al casei, va avea nevoie de timp pentru dresaj si de un timp de acceptare in cazul in care veti dori sa mai luati inca un animalut.

Facebook Comments