Rugămintea lui Ion Dichiseanu către Dumnezeu, la 84 de ani. „Dacă ar putea să mă sară din catalog”

by Dana B.

Ion Dichiseanu se pregătește de aniversare. Pe 20 octombrie împlinește 84 de ani și se poate lăuda cu o viață trăită din plin, cu amintiri frumoase, roluri memorabile. Îndrăgitul actor a mărturisit ce planuri are de ziua lui dar și ce cadou l-ar face cu adevărat fericit.

Câțiva prieteni îi vor fi aproape lui Ion Dichiseanu vineri, zi în care împlinește 84 de ani. Vrea să se simtă bine alături de grupul său restrâns la un restaurant select, după cum spune, în cadrul unui chef intim. “După buget”, adaugă artistul, precizând că nu îi plac petrecerile cu multă lume și hărmălaie.

Când vine vorba de cadou, pretențiile sunt ceva mai mari. “Dacă aș putea, i-aș cere lui Dumnezeu să mă sară la catalog. Să mă lase așa…să trăiesc cât o vrea el. Dar nu oricum. Să fiu ca acum, să am mintea întreagă, să pot să umblu”, spune Dichiseanu, trăgând cu poftă din țigară. Viciu de care nu vrea să se despartă, după cum ne-a spus. Retras din viața artistică, Dichiseanu se ocupă acum de promovarea cărților de memorii. Volumul “Adevărul, mai frumos decât legenda”, a fost scris în patru ani și conține amintiri savuroase de la filmări.

Acum câteva zile a fost la Alba Iulia, unde a povestit celor prezenți la lansare una dintre faze: “Jucam rolul fiului lui Burebista, pe care îl chema Calopor. În rolul lui Burebista juca George Constantin. Eram costumaţi cu coifuri şi vestă din metal, un echipament greu şi destul de incomod. Urma să am un dialog cu Burebista. Doar câteva vorbe. Stăteam relaxaţi, călare pe cai. Erau armăsari de montă, impunători şi nărăvaşi, cum se cuvenea pentru nişte căpetenii ale dacilor. Şi cum stăteam liniştiţi, în aşteptare, armăsarul meu s-a apropiat prea mult cu botul de spatele calului pe care se afla George Constantin, apoi s-a cabrat, moment în care cel din faţă i-a dat o copită. Am fost pur şi simplu aruncat din şa. Am căzut şi, în agitaţia produsă de armăsari, am fost izbit în spate de o copită. O durere groaznică…”, a povestit cunoscutul actor una dintre scenele de culise din timpul filmărilor la “Burebista” (1980).

În afară de promovarea cărților, Ion Dichiseanu își ia în serios și cel mai nou rol – cel de bunic. Petrece mult timp cu Anastasia Ioana, fetița fiicei sale, al cărei țarc roz, plin cu jucării, stă în living-ul bunicului, sub privirile lui atente.

Ion Dichiseanu și-a jucat primul rol important alături de Olga Tudorache. Astăzi, în sufrageria lui stă la loc de cinste un tablou în care apare alături de regretata artistă.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments