ROMANIA, IN TOPUL CELOR MAI BUNE TARI EUROPENE IN CARE COMPANIILE SE POT DEZVOLTA RAPID

by Paula Craciun

România a fost înclusă într-un top al celor mai bune țări în care companiile se pot dezvolta rapid. Potrivit Inc.com, țara noastră ocupă locul patru și dispune de cel mai mare număr de angajaţi în domeniul tehnologic per capita din Europa – 64.000.

Locul 1 – Franța

În Franţa există 1.002 companii emergente care activează în numeroase domenii. De asemenea, firmele din domeniul sănătăţii, precum Novescia Rhone Alpes, se remarcă prin evoluţia lor pozitivă. Ocupând locul 1 în clasamentul companiilor emergente private la nivelul Franţei şi locul 8 în clasamentul general,  firma din Lyon a avut venituri de 25 milioane euro în 2013 (marcând o creştere de 4.049% faţă de 2010). Xavier Niel este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori francezi. La vârsta de 19 ani, a lansat şi apoi a vândut prima sa companie, Minitel, care oferea un precursor al internetului. Recent, Niel a înfiinţat 42, o şcoală gratuită privată pentru descoperirea şi şcolirea antreprenorilor tineri.

Locul 2 – Italia

Italia a fost afectată de numeroase probleme financiare, sociale şi politice, în ultimii ani, dar asta nu o împiedică să fie reprezentată de 768 companii în clasamentul Inc.com. Chiar dacă nicio companie nu a înregistrat în 2013 venituri mai mari de 23 milioane euro, cele mai multe entităţi s-au menţinut pe linia de plutire. Liderul companiilor emergente italiene este Gali Group Transporti E Spedizioni, o companie de transporturi maritime, care a avut vânzări de 16 milioane euro în 2013 (o creştere cu 5.576% faţă de 2010).

Locul 3 – Suedia

Această ţară scandinavă obţine un plus pentru inovaţie, potrivit Inc.com. Pe de altă parte, în ultimii ani, Spotify, un startup suedez, a reuşit să devină un nume important pe piaţa tehnologică. Invenţii precum Narrative Clip (fost Memoto), o cameră video cu care utilizatorii pot surprinde momentele plăcute, trăite alături de familie şi iZettle, o aplicaţie care le permite să accepte plăţi cu cardurile de credit, s-au făcut remarcate în ultimii ani. Cea mai dinamică companie suedeză este Sweden Mobilephones Accessories Kommandibolag, din domeniul telecomunicaţiilor, ale cărei venituri au crescut, în trei ani, cu 7.494%. În 2013, compania din Malmo avea vânzări anuale de 33 milioane euro.

Locul 4 – România

Având cel mai mare număr de angajaţi tehnologici per capita din europa – 64.000 – România este considerată o concurenţă serioasă pentru alte huburi tehnologice. România este prezentă în clasamentul Inc 5000 Europe cu 415 companii emergente. Pe primul loc la nivelul ţării noastre se situează Insoft Development & Consulting, o firmă de consultanţă IT din Bucureşti, cu venituri de peste 20 milioane de euro în 2013, în creştere cu 3.450% faţă de cele de 564.000 euro, obţinute în 2010.

Locul 5 – Norvegia

Chiar dacă percepe unele din cele mai mari impozite din lume, Norvegia reuşeşte să fie prezentă cu 267 companii emergente în topul Inc 5000 Europe. Ca şi vecinii săi, Norvegia a înregistrat o creştere a numărului de acceleratoare de startup-uri şi spaţii de lucru, precum MESH. Wellcem As, o companie care oferă servicii în domeniul petrolier, a înregistrat vânzări în creştere cu 2.777% în intervalul 2010-2013, până la 9,7 milioane euro.

Următoarele 5 locuri sunt ocupate de : Finlanda, Marea Britanie, Lituania, Ungaria și Letonia.

Sursa: b1.ro

Facebook Comments