Rețeta zilei: Plăcintă cu dovleac

by Cristian Dobre

Toamna este anotimpul dovleacului. Pe stradute, deja se simte mirosul de dovleac copt, iar pietele sunt pline de bostani de toate dimensiunile si formele.
Dovleacul poate fi consumat pe toata perioada sezonului rece, iar nutritionistii ii lauda calitatile – consumul de dovleac ajutandu-ne sa ne mentinem glicemia si sa nu ne ingrasam.
De asemenea, chiar daca inainte bostanul era considerat mancare pentru animale din ograda, acum bucatarii restaurantelor de cinci stele au inceput sa-l foloseasca din ce in ce mai des in preparatele lor.

Mod de preparare

Prepararea aluatului: Intr-un castron incapator amestecam faina cu zaharul pudra, zaharul vanilat si praful de copt. Adaugam coaja rasa de lamaie, untul la temperatura camerei si ouale. Framintam bine si la final obtinem un aluat moale si putin lipicios. Il dam la rece invelit in folie alimentara pina cind preparam umplutura.

Prepararea umpluturii: Dovleacul il curatam de coaja si il radem pe razatoarea cea mare. Eu l-am maruntit cu robotul.
Se caleste dovleacul la foc mic cu 2 linguri ulei. Adaugam zaharul si scortisoara. Amestecam sa se topeasca zaharul si astfel umplutura este gata.

Impartim aluatul in doua parti egale. Intre doua foi de hartie pergament intindem cu sucitorul aluatul la dimensiunea tavii in care ne-am propus sa coacem placinta. Cind ajungem cu foaia la dimensiunile tavii, luam impreuna cu hartia aluatul si il asezam in tava. Turnam umplutura pe care o intindem pe toata suprafata tavii. Cea de a doua jumatate de aluat o intindem la fel intre doua bucati de hartie pergament si o taiem fasii lungi cu forma de saratele. Asezam sub forma de grilaj la suprafata placintei fasiile de aluat pe care le ungem cu un galbenus de ou amestecat cu putina apa. Coacem placinta in cuptorul incins la 180°C pana se rumeneste pe deasupra. Dupa racire, portionam, pudram cu zahar si servim.

Pofta buna!
Sursa: gustos.ro
Facebook Comments