Cu toată euforia lor, sărbătorile au un mare dezavantaj: ABUZUL, care a devenit un soi de… tradiţie în vremurile noastre. Cel mai adesea apare abuzul de alimente, dar nu de puţine ori vorbim şi de cel de alcool, de nicotină, de lipsa de odihnă… Consecinţele? Haine care au devenit mult prea strâmte pe noi, dureri de cap, deranjamente digestive şi, mai ales, o imensă lipsă de chef de viaţă şi de energie. Din fericire, pentru abuzurile de tot felul, natura a pus la dispoziţie şi remedii eficiente.
În medicina naturală este foarte bine stabilită ordinea în care trebuie să abordăm excesele din timpul sărbătorilor şi oricare tip de abuz: prima prioritate este detoxifierea sau, altfel spus, curăţarea de otrăvurile acumulate prin mesele copioase, prin expunerea mai mult sau mai puţin voluntară la fumul de ţigară, prin consumul de băuturi alcoolice ş.a.m.d. După ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim şi cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de ţesutul adipos care a luat locul celui muscular şi, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe perioada fripturilor şi a cozonacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe – cum altfel? – de la hrana pe care o consumăm zi de zi.
Alimentele amare
Mai uşor decât să ne frustrăm, tăind brusc de pe listă toate mâncărurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate şi pentru siluetă, este să introducem, pentru început, în dieta noastră, nişte super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de comando, menită să salveze organismul din situaţiile delicate şi care au un rol extrem de important în menţinerea şi recâştigarea echilibrului fiziologic al organismului.
Salata verde – are un gust amar nu foarte pronunţat, motiv pentru care este excelent tolerată chiar şi de gurmanzii pretenţioşi, putând fi consumată fără efort, în cantităţi mari. 200 de grame de salată consumate zilnic sunt un ajutor preţios pentru tubul digestiv împovărat de toxine şi reziduuri, acţionând ca o mătură care antrenează şi dă afară toate deşeurile nocive. Salata verde trebuie consumată de măcar 2 ori pe zi, fie ca aperitiv, fie ca adaos la felul de mâncare principal, fiind un excelent remediu pentru curăţarea colonului, pentru alcalinizarea sângelui, pentru eliminarea radicalilor liberi.
Andivele – le găsim în mai toate supermarketurile, fiind un aliment consumat cu predilecţie pe timp iarnă. Puţini ştiu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puţin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpăţânile tăiate pe lungime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline şi puţină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară şi ficat. Marii amatori de grăsimi, persoanele cu predispoziţie spre calculi sau crize biliare ar trebui să-şi facă un obicei din a consuma andive, care îi vor ajuta din plin pentru recâştigarea sănătăţii.
Uleiul extra-virgin de măsline – gustul său amărui provine de la o substanţă numită oleuropeină, care este un adevărat inamic al colesterolului şi un prieten al imunităţii. Apoi, aşa numitele grăsimi prietenoase, care reprezintă mai mult de 90% din masa uleiului extravirgin de măsline, curăţă vasele de sânge de depunerile de colesterol şi trigliceride, ajută activitatea cardiacă şi circulaţia vasculară. Se recomandă consumul acestui ulei, nepreparat termic, mai ales marilor amatori de carne, de dulciuri cu grăsimi hidrogenate sau de prăjeli.
Castraveţii bulgăreşti – se mai numesc şi castraveţi de seră, distingându-se prin forma lor cilindrică şi coaja groasă, de un verde închis. Tocmai această coajă, cu gustul uşor amărui, este cea care le dă efectul vindecător şi detoxifiant pentru care îi recomandăm. Ca atare, atunci când sunt puşi în salată, castraveţii nu vor fi decojiţi, ci doar spălaţi cu multă atenţie şi curăţaţi de eventualele părţi stricate. Între altele, coaja castraveţilor conţine o enzimă numită tripsină, care ajută la digestia şi metabolismul grăsimilor, la ţinerea sub control a colesterolului şi, foarte important, la reglarea glicemiei.
Sursa: fitness-nutritie.ro