REMEDII EFICIENTE PENTRU ABUZURILE CULINARE

by Cristian Dobre

Cu toată euforia lor, sărbătorile au un mare dezavantaj: ABUZUL, care a devenit un soi de… tradiţie în vremurile noastre. Cel mai adesea apare abuzul de alimente, dar nu de puţine ori vorbim şi de cel de alcool, de nicotină, de lipsa de odihnă… Consecinţele? Haine care au devenit mult prea strâmte pe noi, dureri de cap, deranjamente digestive şi, mai ales, o imensă lipsă de chef de viaţă şi de energie. Din fericire, pentru abuzurile de tot felul, natura a pus la dispoziţie şi remedii eficiente.

În medicina naturală este foarte bine stabilită ordinea în care trebuie să abordăm excesele din timpul sărbătorilor şi oricare tip de abuz: prima prioritate este detoxifierea sau, altfel spus, curăţarea de otrăvurile acumulate prin mesele copioase, prin ex­punerea mai mult sau mai puţin voluntară la fumul de ţigară, prin consumul de băuturi alcoolice ş.a.m.d. Du­pă ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim şi cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de ţesutul adipos care a luat locul celui muscular şi, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe pe­ri­oa­da fripturilor şi a cozo­nacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe – cum alt­fel? – de la hrana pe care o consumăm zi de zi.

Alimentele amare

Mai uşor decât să ne frustrăm, tăind brusc de pe listă toate mân­că­rurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate şi pentru siluetă, este să introducem, pentru început, în dieta noas­­tră, nişte super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de co­mando, menită să sal­veze organismul din si­tua­ţiile delicate şi care au un rol extrem de im­portant în menţinerea şi re­câştigarea echili­bru­lui fiziolo­gic al organismului.

Salata verde – are un gust amar nu foarte pronunţat, motiv pentru care este ex­ce­lent to­lerată chiar şi de gurmanzii pretenţioşi, pu­tând fi consumată fără efort, în cantităţi mari. 200 de grame de salată consumate zilnic sunt un ajutor preţios pentru tubul digestiv împovărat de toxine şi reziduuri, acţio­nând ca o mătură care antrenează şi dă afară toate de­şeurile nocive. Salata verde trebuie con­sumată de măcar 2 ori pe zi, fie ca aperitiv, fie ca adaos la felul de mâncare principal, fiind un ex­ce­lent remediu pen­tru curăţarea colonului, pentru al­ca­li­nizarea sân­gelui, pentru eliminarea radicalilor liberi.

Andivele – le găsim în mai toate supermar­ke­turile, fiind un aliment consumat cu predilecţie pe timp iarnă. Puţini ştiu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puţin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpăţânile tăiate pe lun­gime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline şi puţină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară şi ficat. Marii amatori de grăsimi, persoanele cu predispoziţie spre calculi sau crize biliare ar trebui să-şi facă un obicei din a consuma andive, care îi vor ajuta din plin pentru recâşti­garea sănătăţii.

 

Uleiul extra-virgin de măsline – gustul său amărui provine de la o substanţă numită oleu­ro­peină, care este un adevărat inamic al coleste­ro­lului şi un prieten al imunităţii. Apoi, aşa numi­tele grăsimi prie­tenoase, care reprezintă mai mult de 90% din masa uleiului extravirgin de măsline, curăţă vasele de sânge de depunerile de colesterol şi trigliceride, ajută activi­tatea cardiacă şi circu­laţia vasculară. Se recomandă consumul acestui ulei, nepreparat termic, mai ales ma­rilor amatori de carne, de dulciuri cu grăsimi hidro­genate sau de prăjeli.

Castraveţii bulgăreşti – se mai nu­mesc şi castra­veţi de seră, distingân­du-se prin forma lor ci­lindrică şi coaja groasă, de un verde închis. Toc­mai aceas­tă coajă, cu gustul uşor amărui, este cea care le dă efectul vin­decător şi detoxifiant pentru care îi reco­man­dăm. Ca atare, atunci când sunt puşi în sa­lată, castraveţii nu vor fi decojiţi, ci doar spălaţi cu multă atenţie şi curăţaţi de eventualele părţi stri­cate. Între alte­le, coaja castra­veţilor conţine o enzimă numită tripsină, care ajută la di­gestia şi metabolismul grăsimilor, la ţinerea sub control a colesterolului şi, foarte im­por­tant, la reglarea glicemiei.

 

Sursa: fitness-nutritie.ro

Facebook Comments