PROPRIETĂȚILE BENEFICE ALE MĂCRIȘULUI

by Cristian Dobre

Folosit in special in salate, smoothie-uri sau ciorbe, macrisul are proprietati extrem de benefice pentru organism: este aliatul glandei tiroide, al ficatului si al rinichilor, insa alunga si bolile de inima sau pe cele de piele.

Originar din Europa, macrisul este o planta perena care are proprietati depurative, diuretice, antiinfectioase, antiscorbutice si usor laxative. Are un continut scazut de calorii si este bogata de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si A, acid folic si alti fitonutrienti. Iata cateva motive pentru a consuma mai des macris:

Imbunatateste functiile glandei tiroide
Datorita continutului de iod, macrisul este indicat in special in dieta romanilor, cunoscut fiind numarul ridicat al persoanelor care sufera de gusa tiroidiana. Mai mult, accelereaza metabolismul, fiind indicat in hipotiroidie.

Previne bolile cardiovasculare
Bogat in luteina, zeaxantina si carotidieni naturali, macrisul este un aliat de nadejde in prevenierea bolilor cardiovasculare. Macrisul reduce grasimile din sange si scade colesterolul rau, prevenind ateroscleroza.

Antibiotic natural
Macrisul este bogat in substante cu rol antibiotic, luptand impotriva infectiilor din organism si intarind imunitatea.

Previne pietrele la rinichi
Macrisul prezinta efecte de reglare a diurezei, prevenind formarea nisipului sau pietrelor la rinichi si tratand eficient edemele.

Amelioreaza bolile de piele
Decoctul de radacina de macris este folosit in comprese pentru ameliorarea afecaiunilor pielii, fiind eficient chiar si in tratarea psoriazisului.

Imbunatateste vederea
Cu un continut ridicat de vitamina A, macrisul ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, prevenind cataracta si imunatatind vederea.

Amelioreaza astmul
Macrisul are importante proprietati antialergice, fiind in acelasi timp bogat in vitamina C, motiv pentru care este indicat in tratarea astmului, a gripei si a bronsitei.

Vindeca ficatul
Considerat un aliment-tratament pentru ficat, consumul de macrisul este recomandat pentru regenerarea hepatica si in dieta celor care sufera de ficat gras.

Previne anemia
Bogat in acid folic, dar si in fier, macrisul este indicat in dieta persoanelor ce sufera de anemie.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments