PRIMARIA VREA SA PREDEA FURNIZAREA ENERGIEI TERMICE UNEI FIRME CARE A INGROPAT CET-UL DIN IASI

by Cosmin Mihuta

O nouă megaafacere este minuţios pregătită în laboratoare Primăriei Arad. După ce au fost mulse cele două CET-uri până au ajuns la faliment, după ce clientela PDL (firme + angajaţi pe funcţii înalte la CET) au golit conturile celor două centrale, acum Primăria Arad pregăteşte o nouă lovitură sistemului de furnizarea a energiei termice din municipiul Arad. De fapt, nu atât sistemului, cât cetăţenilor din Arad, care plătesc un preţ enorm pe gigacalorie, pentru ca cei de la PDL să se înfrupte din plin din banul arădenilor. Şi vor plăti şi mai mult, după ce o firmă favorită va prelua serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din Municipiul Arad.

În şedinţa de astăzi a CLM Arad, pe ordinea de zi a fost introdus un proiect, la iniţiativa primarului Gheorghe Falcă, prin care se exprimă acordul de principiu al Consiliului Local al Municipiului Arad, în vederea întocmirii studiului de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea soluţiilor optime de delegare a gestiunii serviciului public, şi a documentaţiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în Municipiul Arad. De asemenea, prin acelaşi proiect, reţelele de termoficare, cu instalaţiile, construcţiile și terenurile aferente trec din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA în domeniul public al Municipiului Arad.

Cu alte cuvinte, după ce a fost golit sacul cu bani de la CET, acum i se iau reţelele, instalaţiile, construcţiile şi mai ales terenurile aferente, care urmează să fie transferate către o firmă privată. Iar sursele noastre, extrem de bine informate, ne spun şi despre ce firmă privată este vorba: francezii de la Dalkia România. O firmă care nu e la prima aventură în domeniul CET-urilor şi care a reuşit să arunce în aer, la figurat, ca să nu se interpreteze greşit în limba franceză, municipiul Iaşi.

Dalkia a preluat CET Iaşi în 2012, dând naştere la Dalkia Termo Iaşi. În doar trei ani de zile, CET-ul a ajuns în pragul falimentului, după cum scrie presa ieşeană, societatea confruntându-se cu mari probleme financiare. De asemenea, între angajaţi şi cei de la Dalkia este un adevărat război, din cauza disponibilizărilor şi pentru neplata contribuţiilor la asigurările sociale. Tot despre Dalkia, presa din Iaşi scrie că este implicată în afaceri necurate, cu furnizori de gaz, afaceri cu iz de DNA. Iar cazul de la Iaşi nu este unul singular, cei de la Dalkia având o afacere de „succes“ şi la Bucureşti, unde a preluat CET Grozăveşti, care s-a închis între timp, conform presei centrale.

Probabil, în câteva luni, depinde cât de bine se mişcă băieţii deştepţi care se ocupă de proiectul de la Arad, CET-ul va ajunge pe mâna investitorilor francezi. E cam ciudat, totuşi, ca aceşti investitori să fie cunoscuţi înainte de a se iniţia procedura de delegare a acestui serviciu, care ar trebui să se facă, într-un oraş european cum e Aradul, Capitală Europeană a Culturii, Capitală Verde Europeană, în urma unei licitaţii transparente şi corecte. Mai ales că vorbim de soarta a zeci de mii de arădeni, care nu poate fi dată pe sub masă, indiferent cât de serioşi sau nu ar fi acei investitori. Şi indiferent cât ar câştiga unii din comisioane.

Sperăm ca din această afacere, arădenii să nu rămână cu disponibilizări la CET, creșterea prețului la gigacalorie și pierderea unor bunuri ale fostului CET, doar pentru ca unii de la PDL să își umfle din nou buzunarele.

[email protected]

 

Facebook Comments