PRIMARIA LIPOVA A SEMNAT CONTRACTUL PENTRU REABILITAREA A 14 STRAZI

by Cosmin Mihuta

După doi ani de procese, licitaţii, contestaţii şi, din nou licitaţii, oraşul Lipova are în sfârşit o veste bună în ceea ce priveşte asfaltarea străzilor. La Primăria Lipova s-a semnat contractul pentru reabilitarea a 14 străzi din oraş, lucrare ce va fi executată de asocierea de firme SC Construcţii SA Sibiu, SC Sinecon SA şi SC Geiger Transilvania.
Este vorba despre proiectul de reabilitare a 14 străzi, finanţat de Ministerul Dezvoltării, proiect pentru care Primăria Lipova a avut de tras doi ani de zile, riscând chiar să piardă banii. Ceea ce unii şi-au dorit, chiar dacă de suferit aveau în primul rând cetăţenii.
Ne amintim că fosta administraţie a semnat un contract cu o firmă din Timişoara, care după ce a spart mai multe străzi din oraş, în mai 2012, în campania pentru alegerile locale, şi-a luat utilajele şi a plecat, lăsându-i pe lipovani în praf şi noroaie. Trebuie spus că firma cu pricina ar fi trebuit să termine de asfaltat cele 14 străzi la începutul lunii august 2013, dar a realizat doar 20 la sută din lucrare, motiv pentru care Primăria Lipova a reliziliat contractul.
A urmat o nouă licitaţie, care s-a lăsat cu contestaţii, pentru că cineva nu dorea ca în Lipova să se reabiliteze aceste străzi. În cele din urmă, sa trebuit să se reia și această licitaţie, care s-a încheiat cu succes săptămâna trecută, prin declararea ca şi câştigător a asocierii celor trei firme.
„A fost o luptă interminabilă pentru a putea demara cel mai aşteptat proiect al Lipovei din ultimii ani. Timp de doi ani, toată lumea m-a oprit pe stradă să mă întrebe de ce nu se fac străzile, cât mai stăm cu pământ şi noroi. Am încercat să le explic câte beţe în roate ni se pun, cât de mult îşi doresc unii ca acest proiect să nu fie pus în practică. Oameni care cer votul cetăţenilor, dar preferă ca Lipova să nu aibă străzi moderne, doar pentru ca ei să poată obţine mai multe voturi. Nu pot să înţeleg o astfel de gândire, aş prefera să pierd voturi, dar Lipova să arate bine, să aibă apă, canalizare, străzi asfaltate, aşa cum va avea în multe zone, până în vara viitoare. Ni s-a luat o piatră de pe inimă pentru că, trebuie să ştie şi cetăţenii Lipovei, acest proiect a fost prioritatea noastră în ultimii doi ani. Iată că, după atâtea procese, contestaţii, licitaţii reluate, am reuşit în sfârşit să semnăm contractul. Iar de săptămâna viitoare ne şi apucăm de lucru, fiindcă nu mai vrem să pierdem nici măcar o zi, destul am pierdut prin tribunale şi contestaţii“, spune primarul Mircea Jichici.
O dată semnat contractul (pe care îl puteţi observa în pagina alăturată, în copie, pentru ca adversarii politici să nu poată arunca noi minciuni pe piață) firma din Sibiu și-a și trimis reprezentanții la Lipova pentru a pregăti șantierul. „Marți,reprezentanții firmei câștigătoare au fost deja la Lipova, pentru a le preda locația, să înceapă organizarea de șantier. Joi (n.r. ieri) a venit echipa de laborator, care a luat probe din asfaltul de pe Iancu Jianu pentru a vedea dacă acesta corespunde. Noi dorim să începem cu această stradă, mai ales că lucrările de canalizare şi apă au fost finalizate aici. Vom turna asfaltul de uzură pe o parte şi vom face racordul la canalul pluvial fiindcă acum nu se scurge apa. Pe cealaltă parte, de la Enel în sus, se va scoate surplusul de material şi se vine cu bordurarea, se bagă piatră, balast, iar apoi se asfaltează“, spune primarul Mircea Jichici.
După Iancu Jianu, lucrările vor continua pe Făgetului, Sever Bocu şi Brancovici. „Am discutat cu constructorul să intrăm mai întâi pe străzile sparte. Nu vrem să facem ca alţii care au spart mai multe străzi şi le-au lăsat de izbelişte, încât vedem și astăzi în ce hal sunt. Nu facem campanie electorală din acest proiect şi ne apucăm să spargem toată Lipova doar ca să vadă lumea că lucrăm. Vom continua cu străzile sparte şi pe măsură ce le finalizăm începem altele. În plus, trebuie să avem în vedere faptul că şase străzi din acest proiect se suprapun cu proiectul de apă şi canalizare. Tocmai de aceea, avem o întâlnire, săptămâna viitoare, între constructorul de pa apă-canal și cel de pe străzi. Dorim să facem un grafic, astfel încât o dată introdusă apa şi canalul pe o stradă să venim cu asfaltul, să nu rămână străzile sparte“, spune primarul Mircea Jichici.
Trebuie spus că pentru acest proiect, finanţat de Ministerul Dezvoltării, iniţial, suma pentru care s-a licitat în 2012 a fost de 12 milioane de lei, dar în urma nenumăratelor drumuri la Bucureşti ale primarului Mircea Jichici şi consilierului judeţean Dan Damian, după luni întregi de discuţii la Ministerul Dezvoltării, suma a ajuns la 21.400.908 lei, adică aproape dublu.
Lucrările de reabilitare a străzilor nu se limitează doar la cele 14. De asemenea, așa cum arătat în numerele trecute, alte trei străzi sunt în reabilitare (Crinilor, Trandafirilor și Ghioceilor), iar până la sfârșitul lunii vor fi asfaltate.
În plus, licitația pentru strada Petru Maior a fost pusă pe SEAP, proiectul de reabilitare al zonei fiind, de asemenea, finanțat de Ministerul Dezvoltării, care alocă nu mai puțin de 1,2 milioane de lei.

 

Facebook Comments