Povestea lui Nea Didu, singurul locuitor al unei localități rupte de lume

by Dana B.

A învățat, în ultimii ani, ce înseamnă traiul solitar, alături de animalele din bătătură, dar și de cele sălbatice. Un bărbat de 71 de ani trăiește într-o casă veche de un secol, fără electricitate, apă şi gaz metan, la cinci kilometri depărtare de cea mai apropiată așezare. Şi nici nu se gândește să se mute.

A rămas singurul localnic, într-un sat care altă dată era mândria unei comune din județul Argeș.

Sunt peisaje de vis, rupte parcă din cărţile de poveşti, în localitatea Putina, judeţul Argeş.

Într-una din cele şase case rămase aici locuieşte Nicolae Șerban, cunoscut de toată comuna drept Nea Didu.

Bate calea până în comună doar o dată pe lună. Atunci îşi ia pensia şi îşi face provizii Acasă la el se poate ajunge doar cu mașini de teren, când nu plouă sau – cel mai sigur, la pas.

 Omul nu a avut niciodată curent, gaz metan sau apă în casă. Crește în gospodărie păsări, un porc și iepuri, iar câinii îl apără de urșii care dau târcoale cătunului noapte de noapte.

Nea Didu a fost șofer și s-a retras în cătunul Putina după ce a ieșit la pensie.

Jos, în centrul comunei Vlădești, cei mai mulți oameni se gândesc cu nostalgie la ce a fost odată cătunul de pe dealuri. Nimeni însă nu s-ar întoarce într-o localitate fără drum de acces sau utilități.

Potrivit datelor oficiale ale Primăriei, în 1966, la Putina erau 251 de oameni. În 2002 au rămas 153, iar azi unul singur: Nicolae Șerban.

Speranțe pentru cătunul cu un localnic sunt foarte puține: investiția într-un drum de acces nu poate fi făcută, în lipsa unei justificări economice solide.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments