PLANTA DECORATIVĂ CU PROPRIETĂŢI CALMANTE

by Cristian Dobre

Calinul (Viburnum opulus) este un arbust decorativ care face parte din familia Adoxaceae. Genul Viburnum cuprinde circa 200 de specii diferite originare din Europa, Asia si America de Nord.

Calinul, este decorativ prin frunzele verzi pe toata durata anului, prin florile care atrag foarte multi fluturi, si care raman peste iarna pana in martie, planta este deosebita, cultivata ca si gard viu. Frunzele sunt ovale, alungite, verzi, iar toamna isi schimba coloritul in ruginiu, frunzele se recolteaza primavara, inainte de inflorire, pentru calitatile lor laxative.

Florile au nuanta de verde deschis, alba sau roz palid, sunt dispuse in inflorescente terminale, care au forma unor bulgari de zapada.

Fructele celor mai multe specii sunt otravitoare. Calinele americane (Viburnum edule si Viburnum tribulum) sunt comestibile si au fost o sursa de hrana pentru triburile native americane din cele mai vechi timpuri. In Canada, inca se mai fac gemuri, compoturi si jeleuri din fructe.

Principii active si proprietati
In scopuri terapeutice se foloseste scoarta de pe ramurile si tulpinile tinere, care se desprinde prin jupuire in fasii, recoltarea se face in aprilie-mai, uscarea se face in locuri uscate si aerisite, sau in uscatorii amenajate in acest scop.

Scoarta de calin, contine – taninuri, rezine, proteine, glucide, pectine, flavonoide, acizi, steroli, saponine, este folosita in industria farmaceutica, pentru obtinerea unor extracte cu efect hemostatic si calmant, iar din fructe se obtine un extract antihipertensiv.

Preparatele obtinute din scoarta de calin au actiune:
– antispastica- este apreciat ca cel mai puternic antispastic din specia sa, gratie cantitatii mari de scolopetin pe care o contine, o substanta care are proprietati de calmare si relaxare,
– antiinflamatoare,
– astringenta,
– diuretica,
– antispastica,
– hipotensiva,
– tonic si sedativ asupra sistemului nervos,
– laxativa.
Preparatele folosite in doze prea mari sunt daunatoare; se pot administra strict sub supravegherea unui specialist.

Recomandari:
Calinul este eficient in tratarea afectiunilor spastice, ale tractului gastrointestinal,
– crampe abdominale, colici;
– eficient in diaree,
– calmeaza afectiunile spastice ale uterului,
– benefic in menstruatii dureroase, afectiuni vaginale, eminenta de avort, hemoragii uterine, bufeuri,
– eficient in crampe musculare, calmeaza tensiunile musculare,
– este benefic in tuse, raceli, transpiratii excesive, gripa,
– ajuta la micsorarea tensiunii arteriale,
– previne infarctul si intareste inima.

Modalitati de preparare
Infuzie
Doua lingurite de scoarta maruntita se pun la 250 ml apa. Se fierb apoi timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. In cazul spalaturilor vaginale sau al ranilor se va face cu cantitate dubla de planta.

Tinctura
O parte coaja macinata si 5 parti alcool alimentar de 70%. Se tine ermetic inchisa si se agita zilnic timp de 15 zile apoi se strecoara. Se va putea lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese diluata cu putina apa.

Suc de fructe
Se folosesc doar cele de la speciile comestibile. Se consuma cate 40 ml in cazul gastritelor hiper-acide sau chiar in cancer, in scop preventiv. In combinatie cu suc de coacaze in parti egale luat de 3 ori pe zi se poate lua de cei care fac chimioterapie, pentru a diminua efectele negative ale tratamentului.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments