PLANTA DE SEZON CU AJUTORUL CAREIA AMELIOREZI 11 PROBLEME DE SANATATE

by Cristian Dobre

Se spune ca si ursii o cauta cand ies din hibernare, pentru a-si curata stomacul, intestinele si sangele. Mai este denumita popular „usturoiul ursului”, „usturoiul tiganului” si „ceapa vrajitoarei”. Leurda este o planta de primavara nepretuita. Iata cum te poti trata cu ajutorul leurdei:

1. Tromboflebita, trombozele in general: cure de minimum 20 de zile cu suc de leurda, cate 1-2 pahare / zi, pe stomacul gol.

In perioadele cand nu se poate folosi suc proaspat, se administreaza tinctura de leurda: 1 lingurita diluata in 1/2 pahar apa, de 4 ori / zi, in cure de cate 1 luna, cu 1 saptamana de pauza.
Leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare dintre plantele medicinale din flora europeana.

2. Prevenirea accidentului vascular, sechele dupa accidentul vascular: se face o cura de 2 saptamani cu salata de leurda; se consuma cate 1 portie de salata, obtinuta dintr-o mana de frunze, in fiecare dimineata.
Cand nu se gasesc frunze proaspete de leurda, se continua tratamentul cu tinctura, minimum 2 luni: 1 lingurita in 1/2 pahar apa. Se administreaza de 4 ori / zi, pe stomacul gol.

3. Ateroscleroza, bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului
Leurda este pe termen lung adjuvantul ideal in tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), avand un rol puternic de reducere a colesterolului, impiedecarea formarii trombilor si in scaderea tensiunii arteriale daca este administrata in cure de cate 2-3 luni, cu 2 saptamani de pauza, sub forma de tinctura. Se ia 1 lingurita de tinctura diluata in putina apa, de 4 ori / zi, inaintea meselor principale. In timpul primaverii, este foarte utila o cura cu salata de leurda, cu o durata de minimum 2 saptamani.

4. Hipertensiunea arteriala: se administreaza tinctura, cate 4 lingurite pe zi, diluate in foarte putina apa (mai ales in cazul in care este contraindicat aportul suplimentar de lichide), timp de 2 luni, cu 2 saptamani de pauza.

5. Reumatismul, reumatismul degenerativ – se face o cura de 3 saptamani cu suc de leurda, timp in care se consuma cate 2 pahare de suc / zi, dimineata, pe stomacul gol. In paralel, se tine o cura vegetariana cu multe cruditati. Sucul de leurda are puternice efecte depurative, fiind eficient si in tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei si in general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului.

6. Oprirea procesului de imbatranire: se consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat mai indelungata, in timpul sezonului de recoltare a frunzelor.

7. Inlaturarea efectelor nocive ale nicotinei si ale fumatului: se consuma suc de leurda, cate 2 pahare / zi, dimineata si seara, pe o perioada de minimum 2 saptamani. Atat clorofila din frunzele proaspete de leurda, cat si anumite substante similare cu cele continute de usturoi au efecte antitoxice puternice. Ele contracareaza efectele daunatoare ale nicotinei si ale gudroanelor din tigari, fiind un mijloc de protectie excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. De asemenea, pe perioada curei cu leurda, renuntarea la fumat este mai usoara.

8. Prevenirea si tratarea guturaiului, gripei si a infectiilor respiratorii in general: o cura cu salata sau suc de leurda este un remediu excelent pentru prevenirea racelilor care apar la tranzitia dintre anotimpul rece si cel cald. Este dovedit ca anumite principii active ale leurdei au efecte de inhibare si distrugere a virusurilor gripale, intensificand in acelasi timp activitatea celulelor sistemului imunitar.

9. Tratamentul hemoroizilor
Consumul de leurda este favorabil si in tratamentul hemoroizilor.

10. Remediu pentru rani deschise sau pielea inasprita a picioarelor
Uleiul de leurda este un leac stravechi pentru a trata rani deschise sau pielea inasprita a picioarelor.

11. Remediu impotriva negilor
In medicina populara, sucul de leurda este un vechi remediu impotriva negilor. Cateva picaturi de suc de leurda pus peste negi sau mici comprese cu un terci de frunze de leurda, fixate cu tifon, ne scapa de negi, numai dupa cateva sedinte de tratament.

Precautii:
Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa la persoanele cu stomac sau colon extrem de sensibil poate provoca stari de jena sau usoare crampe. Mamele care alapteaza nu vor consuma leurda, deoarece aceasta transmite un gust neplacut laptelui.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments