Peste 120 de intervenții ale pompierilor în weekend, iar la Slatina de Mureș au ars aproape cinci hectare de pădure

by Adrian Pavel

În acest sfârșit de săptămână (26.08-28.08.2022), la nivelul județului Arad, pompierii militari au gestionat 120 de intervenții în situații de urgență.

Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 106 solicitări.

Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 7 incendii, precum și în alte 7 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane sau animale, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, recunoașteri în teren.

Din totalul celor 7 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, 5 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, litieră de pădure, vegetație uscată, resturi meneajere), fiind afectate peste 20 ha de teren și aproximativ 4 ha de fond forestier.

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

❗️În data de 28.08.2022, în jurul orei 23:30, pompierii arădeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la litiera pădurii din localitatea Slatina de Mureș.

Pentru misiune au fost dislocate forțe și mijloace din cadrul Secției de pompieri Bârzava cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, încadrate cu 10 subofițeri.

La sosirea echipajelor, incediul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 4 hectare la nivelul litierei.

În sprijinul forțelor au intervenit și 10 pădurari ai Ocolului Silvic Săvârșin precum și 4 localnici din Slatina de Mureș.

Intervenția promptă a forțelor a condus la limitarea și lichidarea incendiului în limitele găsite. Au fost afectate 4 hectare de litieră.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind: „foc deschis în spații deschise”

Pentru prevenirea declanşării incendiilor de pădure se vor respecta următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor :
– la intrarea în pădure şi pe traseele turistice se vor amplasa panouri şi indicatoare cu texte adecvate privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure;
– se vor stabili şi marca drumurile permise circulaţiei autovehiculelor proprietate personală;
– pe drumurile interzise ciculaţiei autoturismelor se monteaza bariere şi indicatoare corespunzătoare;
– pe marginea drumurilor, şoselelor, căilor ferate ce trec prin păduri, se vor amenaja benzi izolatoare în zonele care prezintă pericol de incendiu, prin îndepărtarea litierei şi a resturilor combustibile pe o lăţime de 5-10 m;
– în pădure se va asigura o stare corespunzătoare de igienă prin extragerea arborilor uscaţi, rupţi sau doborâţi de vânt, care pot favoriza extinderea incendiilor;
– este interzis în pădure fumatul, focul deschis, aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse precum şi amplasarea corturilor, autoturismelor şi a suprafeţelor de picnic în afara locurilor amenajate în acest scop;
– personalul din exploatările forestiere va fi instruit periodic asupra sarcinilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate;
– cantoanele, ocoalele, brigăzile silvice sau alte structuri vor avea asigurate lopeţi, furci, cazmale, topoare, târnăcoape,
recipiente cu apă, în scopul stingerii
incendiilor de pădure;
– pentru prevenirea unor situaţii de urgenţă se vor organiza patrulări pe perimetrele supuse pericolelor de incendiu în scopul depistării oricăror evenimente negative;
– în cazul unor incendii de pădure care pun în pericol populaţia, animalele şi bunurile materiale se va efectua evacuarea acestora în zone sigure şi realizarea intervenţiei pentru stingere de către forţele specializate.

Totodată se impune cu necesitate informarea şi educarea copiilor (de către părinţi, cadre didactice) privind modul de comportare şi de respectare a măsurilor de prevenire a incendiilor la păduri.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Facebook Comments