Percheziții DIICOT în județul Arad. A fost vizat un grup de traficanți de migranți

by Florian Popa

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timişoara efectuează cercetări faţă de un număr de 20 de suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

În cauză s-a reţinut faptul că pe raza judeţelor Timiş şi Arad a acţionat un grup infracţional organizat care a avut ca scop racolarea, îndrumarea, cazarea şi transportul de migranţi originari din Orientul Mijlociu către state din vestul Europei.

Pe parcursul cercetărilor, s-a conturat faptul că membrii grupării făceau parte dintr-o vastă reţea de trafic de migranţi constituită la nivel european. Reţeaua şi-a dezvoltat cu timpul segmente naţionale, în fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradiţională de migraţie, fiecare dintre segmentele naţionale ale reţelei de trafic de migranţi fiind coordonată de un lider zonal, cetăţean de origine arabă, unii cu rezidenţă legală într-unul din statele din vestul Europei, aspect care le permitea să circule uşor în spaţiul UE. Legăturile între segmentele naţionale ale reţelei erau asigurate exclusiv de către liderii segmentelor din fiecare ţară, iar contactele se realizau doar prin intermediul aplicaţiilor online, fiind evitate orice contacte telefonice directe.

Activitatea infracţională a grupării acoperea mai multe paliere, respectiv :

– racolarea migranţilor de pe teritoriul Bulgariei şi Serbiei ;

– racolarea de călăuze care să direcţioneze grupurile de migranţi peste frontieră spre România ;

– organizarea activităţilor de transport şi adăpostire temporară a migranţilor pe teritoriul României ( în special pe raza judeţelor Timiş şi Arad );

– organizarea activităţilor de transferare a migranţilor de la locurile de adăpostire la mijloacele de transport ( autocamioane, camionete ) , în vederea ieşirii frauduloase din România către statele din vestul Europei;

– recrutarea de persoane care să se ocupe de realizarea activităţilor infracţionale pe fiecare segment în parte ;

– încasarea sumelor de bani aferente traficării migranţilor şi alocarea acestora între membrii grupării, în funcţie de participarea fiecăruia la realizarea scopului grupului infracţional organizat.

Migranţii erau grupaţi, într-o primă fază, pe teritoriul Turciei, de unde membrii grupării le asigurau apoi transportul către România, prin Bulgaria şi Serbia. În Serbia gruparea infracţională avea membri cu rol în asigurarea călăuzirii migranţilor peste frontiera de stat cu România.

După introducerea frauduloasă a migranţilor în România, aceştia erau transportaţi până în municipiile Timişoara, Arad sau în localităţile limitrofe, unde erau cazaţi în diferite imobile, până la momentul organizării trecerii frontierei cu Ungaria şi transportării acestora mai departe către destinaţiile finale din vestul Europei.

De asemenea, gruparea îşi dezvoltase o vastă infrastructură de transport, având la dispoziţie mai multe tiruri, în care grupurile de migranţi, odată ce ajungeau la 90-100 de persoane, erau adăpostite şi trecute peste frontiera de stat cu Ungaria, sub aparenţa unor transporturi legale de mărfuri.

În această dimineaţă au fost efectuate un număr de 16 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Arad şi în municipiul Bucureşti, ocazie cu care, la una dintre locaţii, respectiv în comuna Macea, din judeţul Arad, a fost depistat un grup de 12 migranţi de origine afro-asiatică (10 bărbaţi, o femeie şi un copil).

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul DGA Centrul operaţional 2, DCCO, SAS Timişoara, ITPF Timişoara şi Gruparea Mobila de Jandarmi Glad Voievod Timişoara.

Facebook Comments