Obiectele sau substanțele interzise în mașina personală. Șoferii pot ajunge la închisoare din cauza acestora

by Andreea Radu

Legislația din România le interzice șoferilor să transporte cu mașina personală anumite obiecte, substanțe sau echipamente considerate periculoase. În cazul unui control în trafic al poliției, din cauza acestora, conducătorii auto pot ajunge la închisoare.

Ce nu au voie șoferii să transporte cu mașina personală

Mai exact, în mașina personală sunt interzise substanțele ușor inflamabile, cele chimice, dar și recipientele în care se află aceste produse, precum buteliile cu oxigen, CO2 sau gaz.
Totodată, este interzis transportul substanțelor periculoase precum: praf de pușcă, muniții, cartușe, explozibili, materiale pirotehnice, artificii, petarde, detonatoare, rachete cu încărcătură explozivă, anumite tipuri de nitroglicerină, nitroamidon, nitroceluloză, dioxid de carbon, hidrocarburi, gaz butan, benzină, motorină, etc. În total, potrivit Promotor.ro, sunt aproximativ 3.500 de substanțe periculoase pe care nu le poți transporta cu mașina personală.
Pe de altă parte, șoferii nu pot avea în vehicule sau asupra lor nici arme de foc (excepție fac cei care dețin permis de port-armă), arme neletale, precum pistolul cu gaz sau pușcă cu aer comprimat (excepție fac cei care dețin permis de port-armă) sau arme albe (cuțit, box, sabie, etc.).

Ce sancțiuni se impun

În cazul șoferilor care dețin arme sau alte asemenea obiecte periculoase fără a avea acest drept se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Mai mult, folosirea lor poate atrage până la 3 ani de detenție.
În cazul transportului de substanțe periculoase, legea prevede diferite sancțiuni. De exemplu, pentru cei care nu au vehiculul echipat corespunzător, dar dețin atestat ADR, amenda poate ajunge la 10.000 de lei, conform sursei citate.
Totodată, cei care transportă cu mașina personală deșeuri medicale fără a avea acest drept pot fi amendați cu până la 40.000 de lei și vehiculul poate fi confiscat.

Facebook Comments