Nu toate ceaiurile sunt sănătoase! Vezi lista celor care ți-ar putea cauza probleme

by Dana B.
Peste 40 la suta din romani beau zilnic ceai. Iar jumatate din ei aleg ceaiurile medicinale. Specialistii atrag insa atentia ca acestea pot cauza probleme unui om sanatos.

Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: Un om sanatos nu are nevoie si nici nu are voie sa consume ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sanatos nu trebuie sa se trateze. E simplu. Nici nu trebuie sa fiti medic pentru asta. De ce sa va tratati daca sunteti sanatos?

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: intr-o zi, o cana, doua de ceai este foarte bine venita cu conditia sa le alternam, deci sa nu bem in fiecare zi acelasi tip de ceai. Au fost situatii de pacienti care s-au prezentat la medic cu o anumita patologie si medicul stand de vorba cu ei a constatat ca bausera un an, timp de 5-10 ani si asta determina anumite reactii in timp.

Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: Daca un om consuma un timp indelungat in mod repetat ceai de sunatoare, dupa cativa ani, ceaiul acesta poate induce niste dureri pe traiectul nervilor periferici si sigur ca aceste dureri nu reprezinta in realitate o boala, ele dispar odata ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatica, cu reumatisme.

Folosita pentru o perioada mai lunga, sunatoarea poate sa determine fotosensibilitate, iar persoanele care consuma in fiecare zi acest ceai timp de mai multi ani, este posibil sa prezinte eruptii pe piele. si musetelul se poate transforma intr-un dusman.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Musetelul este specific in special pentru afectiunile digestive daca se consuma ceai de musetel in exces pot sa apara perturbari ale florei intestinale. Dar in exces, ne referim la un litru de ceai de musetel pe zi baut pe o perioada mai mare de 30 de zile.

Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant si un foarte bun diuretic. insa nu il consumati in cure mai mari de trei saptamani.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Aceasta planta fiind foarte bogata in siliciu, daca se face exces de coada calului, poate sa apara un exces de siliciu care poate sa duca la depuneri de diverse cristale in organism si sa se formeze ezocstoze.

Salvia este o planta ideala atunci cand sunteti raciti, dar exista si in acest caz contraindicatii.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Salvia este o planta estrogenica, ea contine fitoestrogeni si daca e consumata in exces de femei mai ales inainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism.

Daca sunteti totusi amatori de ceai, alegeti ceaiurile din fructe. Veti avea astfel numeroase beneficii, fara efecte adverse.

Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: Principiul acesta stravechi in medicina naturista, al inductiei patogenezice, ne da voie sa consumam timp indelungat in mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe pentru ca fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente si fiinta umana este astfel alcatuita ca alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic.

Asadar, alegeti ceaiurile din fructe de padure: afine, zmeura, catina, paducel, care trebuie lasate la infuzat 15-20 de minute. Macesele, in schimb, au un mod de preparare diferit.

Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: Maceasa este cel mai bogat fruct de pe fata pamantului in magneziu si acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungita de 7-8 ore. Se pun macesele zdrobite de seara la infuzat si se acopera, se lasa pana dimineata.

Exista, insa, o problema si in cazul ceaiurilor de fructe: nu intotdeauna sunt naturale.

Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: in comert gasim ceaiuri de fructe tratate cu o substanta chimica care sa dea un anumit miros sau o anumita culoare spre rosu ruginiu. E suficient sa bei odata sa simti ca e o substanta nenaturala, pentru ca un om, oricat de neavizat ar fi, isi da seama ca in natura nu exista un astfel de miros. Substanta se recunoaste usor, pentru ca are un miros specific si da culoarea rosie a ceaiului. De regula ceaiurile comercializate sub forma de doze sunt tratate in felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, varsate, nu au acest tratament.

 

Sursa:  digi24.ro

Facebook Comments