NOUL CABINET PONTA A FOST VALIDAT DE PARLAMENT, CU O MAJORITATE COVARSITOARE

by Cosmin Mihuta

Guvernul propus de premierul Victor Ponta a fost validat luni de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului cu 377 voturi pentru și 134 de voturi împotrivă.

Premierul Victor Ponta a solicitat în ședința de plen senatorilor și deputaților să identifice în continuare căi de îmbunătățire a colaborării între Guvern și Parlament, apreciind că o mai bună prezență în Legislativ este necesară, nu doar la invitații sau la moțiunile de cenzură — „armele” constituționale ale opoziției.

„Este evident că în cei doi ani de guvernare s-au făcut și se fac lucruri importante, însă mai sunt și mai multe lucruri de făcut. Solicit și rog Parlamentul să găsim în continuare căi de îmbunătățire a colaborării între Guvern și Parlament. (…) Am să vă rog domnilor președinți, senatori și deputați să gândiți acele modificări ale Regulamentului celor două Camere ca să permită o colaborare mai eficientă, o prezență mai frecventă și nu doar în baza acelor invitații sau moțiuni care sunt armele constituționale și regulamentare ale Opoziției, pentru că este nevoie în 2015 și în 2016 de o mai bună colaborare între Parlamentul României, Guvern, președintele României, toți cei care avem atribuții constituționale în exercitarea puterii executive și legislative”, a spus Ponta.

El a subliniat că se află în fața Parlamentului pentru a cere un vot de încredere, conform prevederilor constituționale, pentru noua formulă a guvernului și a precizat că nu este vorba doar de schimbarea compoziției politice și de o nouă structură a Executivului, ci, în baza programului pe care USL l-a prezentat în 2012 și pentru care a primit votul de încredere, propune Legislativului o agendă de acțiuni prioritare pentru 2015 — 2016.

Deputatul PDL Andreea Paul a anunțat că noul PNL va vota împotriva Guvernului Ponta IV și l-a acuzat pe premier de greșeli ”extrem de grave la guvernare”.

„Ați fost lung la vorbă, scurt la fapte, ați dat dovadă de greșeli extrem de grave la guvernare, v-ați bătut joc de votul românilor din diaspora, ați mințit extrem de des și nu mă mir că ați dobândit renumele de premierul Pinocchio. Astăzi nu ați făcut altceva decât să vă întăriți acest statut de premier Pinocchio cu falsele laude și promisiuni cu care încercați din nou să ne păcăliți”, a spus Paul, adăugând că Ponta a „pierdut șansa unui gest minimal”, al demisiei, pe motivul existenței unui guvern foarte slab.

Liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a anunțat că grupul pe care îl reprezintă va susține noul Guvern.

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a criticat faptul că premierul Ponta nu spune dacă are un acord politic de guvernare pe baza căruia să funcționeze noul cabinet și a precizat că liberalii nu pot accepta ceea ce propune prim ministrul — „o șmecherie”.

„Este nefiresc să nu se comunice transparent și asumat de către partidele politice ce miniștri vor aplica politicile publice în funcție de apartenența lor ideologică, în funcție de apartenența lor la o grupare politică și alta pentru că până la urmă politicile publice pe care le vor face acești miniștri vor afecta viața noastră a tuturor. Domnul Victor Ponta nu poate fi suspectat că nu cunoaște Constituția și legile țării (…), dar eu cred ca dumnealui nu vrea sau nu poate să ne spună dacă are un acord politic de guvernare pe baza căruia să funcționeze acest Guvern și ca atare îl întrebăm în plenul Parlamentului: are un asemenea acord de guvernare sau nu? Avem un Guvern care se instalează pe baza unui consens politic al celor care doresc să participe la acest Guvern sau nu? Pentru că e important să știm pe cine tragem la răspundere atunci când lucrurile vor merge prost”, a spus Nicolăescu.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat că formațiunea din care face parte va da un vot favorabil Guvernului.

„Cred că am contribuit și noi puțin la această remaniere guvernamentală. Noi, UDMR, după 9 luni de guvernare am decis să părăsim guvernarea. Eu, în ultimii ani, și sunt de câțiva ani în Parlament, din păcate am simțit de foarte multe ori o lipsă a analizei concrete, ce a făcut și ce n-a făcut acel Guvern. E nevoie, evident, de declarații politice. E treaba Opoziției să vină cu declarații politice. Pe lângă declarații politice, Guvernul are un program guvernamental, bun, rău, trebuie să se analizeze acest program. Eu cred că de multe ori trecem pe lângă fapte”, a spus Borbely.

Și deputatul PP-DD Ștefan Burlacu a anunțat că parlamentarii formațiunii din care face parte vor da ”o notă de trecere noii formule guvernamentale”.

„Văzând că iarna bate la ușă, că abia ne-am recâștigat statutul de democrație consolidată și că mai nou UDMR ba votează, ba nu votează noua componență a Guvernului, în funcție de cât și ce mai vor, grupul PP-DD va susține prin vot, nu noul Guvern, ci stabilitatea României, care este mai importantă în perspectiva perioadei următoare. Considerăm că nu este momentul pentru schimbări majore și că prioritățile României sunt stabilitatea și execuția bugetară”, a spus el.

Întreaga echipă a noului Guvern propusă de Victor Ponta este următoarea:

* Liviu Dragnea (Dezvoltare Regională)
* Gabriel Oprea (Interne)
* Daniel Constantin (Agricultură)
* Rovana Plumb (Muncă)
* Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
* Mihai Tudose (Economie)
* Darius Vâlcov (Finanțe)
* Robert Cazanciuc (Justiție)
* Eugen Teodorovici (Fonduri Europene)
* Ioan Rus (Transporturi)
* Ionuț Vulpescu (Cultură)
* Bogdan Aurescu (Externe)
* Mircea Dușa (Apărare)
* Gabriela Szabo (Sport și Tineret)
* Sorin Grindeanu (Comunicații)
* Angel Tîlvăr (Diaspora)
* Eugen Nicolicea (Relația cu Parlamentul)
* Sorin Cîmpeanu (Educație)
* Andrei Gerea (Energie și IMM)
* Grațiela Gavrilescu (Mediu)
* Liviu Pop (ministru delegat pentru Dialog Social).

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments