Nalan Oral va fi eliberată! Procurorii și-au retras contestația

by Dana B.

Activista pentru drepturile omului Nalan Oral, reţinută de autorităţile române în urmă cu două săptămâni, deşi avea statut de refugiat în Belgia, va fi pusă în libertate.  Procurorii şi-au retras contestaţia la decizia magistraţilor Curţii de Apel Timişoara care hotărâseră revocarea măsurii arestării provizorii în vederea extrădării. Solicitarea de extrădare se va judeca luni, 31 iulie.

Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni. Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism. Potrivit presei din Belgia, unde au avut loc manifestaţii de susţinere pentru Oral Nalan, activista, care studiază la o facultate de informatică din Bruxelles şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor, este acuzată de apartenenţă la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Curtea de Apel Timişoara a decis, joi, punerea în libertate a activistei turce Oral Nalan, care are statut de refugiat în Belgia şi care a fost arestată preventiv în urmă două săptămâni, după ce a fost reţinută la Vama Nădlac pentru că se afla pe o listă a Interpol. Procurorii au făcut apel după această decizie.

Numai că, în şedinţa de marţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii și-au retras contestația, iar instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să dispună eliberarea din arest a activistei pentru drepturile omului.

Avocatul lui Nalan Oral spune că Ministerul Public recunoaşte astfel o greşeală a Poliţiei de Frontieră, în condițiile în care Interpolul a retras alerta roşie cu privire la Nulan Oral, acest caz fiind singular. După proces, avocatul acesteia a arătat că decizia Parchetului este una normală şi înţeleaptă, relatează News.ro.

„Ministerul Public recunoaşte astfel greşeală făcută de Poliţia de Frontieră în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară. Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpol ca şi organizaţie internaţională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan din baza de date.  Acesta greşeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie şi privarea de libertate şi a costat-o rememorarea unor traume”, a arătat avocatul Alin Speriuţi Vlad.

Întrebat ce aşteaptă de la celălat proces, de extrădare efectivă care urmează să se judece la Curtea de Apel Timişoara în 31 iulie, apărătorul lui Nalan Oral a arătat că, în mod normal, acest proces ar trebui să înceteze ca urmare a retragerii cererii Parchetului General. El a criticat totodată Interpolul: „Interpol a retras alerta roşie, mandatul din baza de date, nu datorită unei erori tehnice, ci datorită unei analize juridice comunicată biroului Interpol din România, care a comunicat atât Curţii de Apel Timişoara, cât şi Parchetului. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Timişoara a stabilit din oficiu un termen şi a remediat situaţia. Din datele pe care noi le avem, Interpol până acum nu a cenzurat niciun mandat internaţional de arestare. Cazul lui Nalan este singular”, a precizat Speriuţi Vlad.Avocaţii activistei au atras atenţia că Poliţia de Frontieră română a confundat actul prezentat de Oral Nalan la graniţă cu un paşaport şi nu a luat în calcul statutul de refugiat.

Curtea de Apel Timişoara a dispus, după reţinere, arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile, iar între timp România a demarat procedurile de extrădare.

În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile după reţinere.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat surprins şi întristat că presa o numeşte ”activistă” pe Oral Nalan.

„Am fost surprinşi şi întristaţi să vedem că presa spune că această individă este o activistă, pentru că ea a fost condamnată de o instanţă din Turcia şi nu are nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat sau ceva asemănător. Este cu totul altă problemă. Ea este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă-stânga”, a precizat ambasadorul într-o conferinţă de presă susţinută la Ambasada Turciei la Bucureşti.

 

Sursa:  digi24.ro

Facebook Comments