Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a efectuat astăzi o vizită de lucru în Județul Arad ce a cuprins inspectarea lucrărilor de investiții în domeniu, realizate în județul nostru din fonduri guvernamentale. Suma investită de Guvernul României în Județul Arad, pe anul 2019, este de 40,66 milioane de lei, din care 25,36 milioane de lei în domeniul gospodăririi apelor și 15,3 milioane de lei pentru domeniul păduri (9,8 milioane de lei pentru lucrări de regenerare a pădurilor și 5,5 milioane de lei reprezintă investiții din Fondul de Accesibilizare). Ministrul Ioan Deneș a fost însoțit în vizita sa de Directorul General al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, de Directorul General al Administrației Naționale Apele Române Victor Sandu, de Directorul Administrației Bazinale Ape Mureș Cristian Bratanovici, precum și de Directorul Administrației Bazinale Ape Crișuri, Sorin Guler. Delegația ministerială a fost însoțită de Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, de Subprefectul Județului Arad Vasilică Damian, de senatorul Mihai Fifor, deputatul Dorel Căprar, președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, deputații Florin Tripa și Adrian Todor, directorul Sistemului de Gospodărire de Apelor Arad (SGA), Caius Parpală.
Proiectul principal derulat de Ministerul Apelor și Pădurilor în Județul Arad este „ForMureș” ce presupune îmbunătățirea managementului riscului la inundații pe râul Mureș în zona transfrontalieră. Vor fi construite următoarele capacități: reabilitare zid de apărare (2.345 ml) din cadrul lucrării de îndiguire mal drept râul Mureș, zona Pecica – Vladimirescu, în municipiul Arad, între strada Splaiul Mureșului și podul autostrăzii A1, montare panouri de sticlă pe o lungime de 350 m; placaj cu cărămidă aparentă pe o suprafață de 3.200 mp, apărări de mal pe o lungime de 125 m pe malul drept al râului Mureș în apropiere de podul Traian, o zonă afectată de fenomenul de eroziune ; prism de anrocamente pe o lungime de 100 m. Valoarea totală estimată a investiției este de 11.359.013 lei. În prezent, a fost publicată pe Sistemul electronic de achiziții SICAP procedura de achiziție. Proiectul a fost discutat și prezentat în cadrul unei vizite pe care delegația a efectuat-o la sediul Parcului Natural „Lunca Mureșului”, dar și la Instituția Prefectului, unde a avut loc o ședință cu directorii instituțiilor deconcentrate județene din domeniul apelor și pădurilor, cu autorități locale și silvicultori.
O altă lucrare hidrografică importantă al cărei amplasament a fost vizitat de delegația condusă de ministrul Ioan Deneș este la Sâmbăteni, unde se derulează investiția: „Refacere și protecție dig mal drept Păuliș – Sâmbăteni”. Au fost executate sau sunt în curs de execuție: 35.000 mc de terasamente, apărare de mal pe o lungime de 150 m, la care se va utiliza cantitatea de 2.100 tone de anrocamente, și, totodată, se va reface un dig afectat pe o lungime de 80 m. Valoarea totală actualizată este de 487.900 lei cu TVA. Lucrarea este realizată din fondurile proprii ale ABA Mureș, cu termen de finalizare în acest an. În acest moment investiția este realizată în proporție de 90%, rămânând de finalizat corpul digului și protecția vegetativă.
Ultima oprire din programul delegației a fost în comuna Brazii, unde a avut loc inspectarea obiectivului „Amenajare Valea Sighișoara, ETAPA a-II-a”. Valoarea totală actualizată a lucrării este de 29,34 milioane de lei, aceasta urmând să fie finalizată în 2020. Se vor realiza: 5 km consolidare mal, trei praguri de fund, cinci căderi praguri, 15 podețe de acces, iar albia va fi recalibrată pe o lungime de 2,6 km.