Măsuri pentru fluidizarea traficului în vămile arădene, în perioada sezonului estival

by Dana B.

Având în vedere că ne aflăm în sezon estival, în perioada urmatoare se prefigurează o creștere a traficului de persoane si mijloace de transport prin punctele de frontiera de la granița cu Ungaria.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a luat toate măsurile aflate în competenţa instituţiei în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei și asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică în zona de competenţă, care constau în:

  • suplimentarea a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi de creştere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora;
  • folosirea la maxim a capacității punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate, în funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/ieşire şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor;
  • desfăşurarea unor acțiuni comune la nivel local cu structurile IPJ Bihor si Arad, în scopul asigurării unui climat de normalitate și siguranţă civică în zona de competenţă;
  • menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică, pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide în zona de competenţă, pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la nivelul structurilor ITPF Oradea.

              COOPERAREA CU AUTORITĂŢILE UNGARE

         La frontiera cu Ungaria, frontiera interna a UE, în baza acordurilor bilaterale şi a reglementărilor europene, controlul de frontieră se efectuează, în comun, cu autoritățile de frontieră din Ungaria.

       Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea alocă personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști alocați  de către Politia Ungară.

De asemenea, pe teritoriul statului vecin sunt prevăzute în reglementări privind “camionstopul” în Ungaria, restricţii de circulaţie la sfârşit de săptămână, în zilele de sărbători  legale ale mijloacelor de transport marfă, cu masă totală maxim autorizată de peste 7,5 tone.

Astfel, în perioada restricţiilor, şoferii automărfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, pâna la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile publice. De asemenea, după reluarea traficului autormarfarele se pun în mișcare și se înregistrează timpi de așteptare.

           Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea ține permanent legătura cu autoritățile de frontieră ungare în vederea stabilirii unor măsuri comune, astfel încât, la ridicarea restricțiilor de circulație pentru automarfare de pe teritoriul Ungariei, controlul de frontieră să se desfășoare operativ şi fluent (ex. redirecţionarea TIR-urilor spre toate punctele de frontiera de la graniţa comună).

Statistica anului trecut, în perioada estivală

Anul trecut, prin punctele de frontieră din zona de competență a I.T.P.F Oradea în perioada estivală  01.06.2017-31.08.2017, au trecut frontiera aproximativ 4,3 milioane persoane, din care aproximativ 4 milioane cetăţeni UE şi 300.000 cetăţeni non UE şi peste 1,6 milioane mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere de la frontiera româno-ungară au fost Borș (1,5 milioane persoane) și Nădlac II (1,7 milioane persoane).

Recomandări:

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic  tranzitarea tuturor punctelor de frontieră  existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

 

Facebook Comments