MANUSCRISELE DE LA TIMBUKTU, AMPLĂ ACȚIUNE DE SALVARE DIN MÂNA JIHADIȘTILOR

by Dana B.

Amenințând că vor arde manuscrisele de la Timbuktu în 2012, când controlau partea de nord a statului Mali, jihadiștii din Sahel au reamintit lumii valoarea documentelor din acest oraș istoric, relatează AFP.

Recuperate prin operațiuni demne de un film de acțiune, manuscrisele din Timbuktu (cunoscut și sub numele de Tombouctou) fac în prezent obiectul unei ample acțiuni de salvare. Cu ajutorul unor finanțări internaționale (în principal germane), cele circa 380.000 de manuscrise, martore ale unei istorii și ale unei culturi din secolul al XI-lea, se găsesc acum într-o clădire Bamako, unde sunt curățate, digitalizate și conservate de specialiști ai Facultății de litere, sub egida organizației neguvernamntale Savama-DCI (Salvarea și punerea în valoare a manuscriselor pentru apărarea culturii islamice), create în 1996.

Paginile, care au stat secole întregi între coperți din piele de capră sau cămilă, fără a fi legate, sunt scanate cu multă grijă și atenție. „Odată digitalizate, nu va mai fi nevoie să umblăm cu ele. Vor sta în cutiile lor de carton și vor putea fi traduse și studiate”, a precizat Souleymane Diarra, șef al operațiunii de digitalizare, citat de AFP. „Am fotografiat aproape 30.000”, a adăugat el.

Existența acestor manuscrise în arabă era cunoscută până în prezent, dar nu același lucru se poate spune despre conținutul lor, mai puțin de 5% din texte făcând obiectul unor lucrări științifice sau traduceri. „Sunt texte religioase, dar și scrisori, poeme, acte juridice, acte de comerț, carnete de călătorii, teologie, medicină, sufism, matematică, astronomie, geografie, texte despre rezolvarea conflictelor, filozofie, tradiții. Și multe rapoarte despre schimburi comerciale”, a spus unul dintre experți.

După ce este fotografiat, fiecare manuscris este așezat într-o cutie de carton. Conservate timp de secole de aerul uscat din deșert, manuscrisele riscă să sufere de pe urma umidității din Bamako în sezonul ploilor, așa încât au fost instalate în încăperi dotate cu aparate de aer condiționat și de dezumidificare alimentate de panouri solare.

Din bugetul disponibil de aproximativ 12,2 milioane de euro, s-a cheltuit circa 40%, a declarat președintele organizației Savam. El a estimat că operațiunea de clasare, digitalizare și punere în cutii se va încheia în 2018.

Copii ale exemplarelor digitalizate vor fi distribuite unor universități internaționale și institute. Apoi va trebui găsită altă finanțare pentru traducerea, în principal în engleză și franceză, a miilor de texte, care vor putea fi puse la dispoziția cercetătorilor și amatorilor din lumea întreagă pe internet.

Se ia în calcul, dar numai când condițiile de securitate o vor permite, și revenirea manuscriselor la Timbuktu, oraș care număra în secolul al XVI-lea 40.000 de studenți veniți din Africa, Arabia și Spania să studieze cu profesori renumiți.

Chiar înainte de a fi alungați din Timbuktu de militarii francezi, jihadiștii au ars 4.200 de manuscrise în ianuarie 2013.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments