LEUȘTEANUL, MAI MULT DECÂT O PLANTĂ AROMATICĂ

by Dana B.

LEUȘTEANUL este o planta mediteraneana, descoperita si folosita pentru prima data ca aliment pe actualul teritoriu al Italiei, celebrat azi pentru aroma sa puternica.

Dar leusteanul este mai mult decat o simpla planta aromatica.

Medicii din Grecia Antica au fost primii care au lasat insemnari despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leusteanului asupra digestiei, asimilatiei si sistemului nervos.

In secolul al VII-lea Nicholas Culpepper, un cunoscut botanist britanic,  scria despre leustean ca “o infuzie picurata in ochi inlatura roseata…decoctul baut de trei patru ori pe zi este eficace in pleurezie…frunzele zdrobite si prajite un pic in untura de porc si aplicate calde pe orice pata de pe piele va face ca aceasta sa dispara rapid”

In epoca moderna leustenul si-a pierdut rolul de planta medicinala, fiind folosit cu precadere in bucatarie.

Cum o recunoastem:

leustean31[1]Leusteanul este o planta perena cu radacina pivotanta, carnoasa care patrunde adanc in sol. Tulpina florifera este goala in interior, inalta si mult ramificata. Fiecare ramificatie se termina cu o inflorescenta bogata, cu forma de umbela, de culoare galbena din care se vor forma semintele. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dintata. Intreaga planta are un miros puternic aromat.

La începutul vegetatiei, nu exista tulpina iar frunzele se dezvolta in manunchi. Mai tarziu apare si tulpina florala. Daca aceasta este indepartata la timp, frunzele cresc din nou.

Este o planta putin pretentioasa la lumina si caldura.

Indicatii terapeutice:

Uz intern: afecţiuni digestive, afecţiuni ale glandelor salivare, anorexie, bronşite, cicluri menstruale dereglate, colici abdominale la copii, constipaţie, debilitate, diaree, dismenoree, edeme cardiace , gaze intestinale, hipertensiune, inapetenţă, stres, tahicardie, traheită, tulburări de ciclu. Este utilizata cu rezultate deosebite in curele de detoxofiere a organismului.

Uz extern: ulceratii pe piele, alergii, rani, furuncule

Mod de folosire

Ceai: 1 lingurita de planta uscata sau 2 lingurite de planta verde la 1/4 litru de apa in clocot. Se lasa la infuzat 10-15 minute. Trateaza tusea convulsive, edemele cardiace, indigestiile, detoxifica organismul. De exemplu, o cura de detoxifiere dureaza 2 saptamani, perioada in care se consuma zilnic 2 cani de infuzie. Daca bei ceaiul inainte de culcare, planta isi face efectul in timpul noptii si va devein un laxativ eficient dimineata.

Decoct de radacina de leustean:

Ingrediente : o lingurita de pulbere din radacina uscata de leustean, 200 ml otet din vin.
Mod de preparare: se amesteca si se fierbe intr-un vas emailat, timp de 15-20 de minute.
Mod de administrare : se ung si frictioneaza zonele dureroase. Adaugat in apa de baie, este eficient in combaterea problemelor articulare.

Tinctura:

Ingrediente:
radacina de leustean, rachiu de secara (sau fructe) de 50 grade.
Mod de preparare.: Radacina de leustean se foloseste doar in stare proaspata, primavara devreme sau toamna tarziu.
Data prin razatoarea de sticla, se introduce (pe trei sferturi) in sticla (capacitate un Iitru), completand cu alcool (pana la umplere). Bine inchisa, se pune la macerat 14 zile, agitand-o de doua ori pe zi. Se filtreaza.
Este eficienta in afectiunile stomacului; regleaza ciclul menstrual.

 Pulbere de leustean: se obtine din radacina de leustean uscata.

 Semintele: Ceaiul preparat din seminte de leustean linisteste rapid durerile de stomac.

Cataplasma: se folosesc frunze proaspete de leustean care se zdrobesc si se aplica pe locul afectat. Cataplasma astfel obtinuta se tine vreme de o ora, dupa care se indeparteaza, iar portiunea tratata se lasa sa se zvante in aer liber.

In cazul petelor pe piele care apar pe fondul unor tulburari interne, tratamentul extern este dublat cu o cura de dezintoxicare de minimum două saptamani, in care se iau 12 lingurite cu suc de leustean pe zi

Suc proaspat de leustean: suc din frunze utilizat impotriva bolilor de piept cronicizate (bronsita, bronsita, tabagica, tuse remanenta) si aconstipatiei. Se face o cura in care se bea un pahar de suc de leustean pe zi, in 2-3 portii. Tratamentul dureaza minimum doua saptamani si se reia de cate ori este nevoie. Nu se depaseste o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi.

Indigestia si dispepsia se trateaza cu o cura de zece zile in care se consuma suc de leustean, cate doua lingurite inaintea meselor principale.

Proaspat, ca atare: este eficient in combaterea sindromului colonului iritabil si a colitei.

Un studiu recent arata ca flavonoidele continute in frunzele acestei plante au efecte antiinflamatoare asupra mucoasei intestinale, in timp ce substantele sale volatile, cu efect antiseptic, regleaza flora tubului digestive.

Pentru ameliorarea durerilor de cap si chiar a migrenelor puternice se mesteca indelung cateva frunze proaspete. Calmeaza durerea si reduce senzatia de voma in cazul migrenei. Tratamentul este recomandat si in crizele biliare, deoarece normalizează activitatea colecistului.

Vinul de leustean e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o suta de grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Vasul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. La nevoie se ia cate un paharel pe zi, inaintea mesei principale.

Precautii:

Leusteanul este recunocut in general ca o planta sigura pentru consumul uman, dar nu exista la momentul actual studii bine concepute care sa implice aceasta planta (conform U.S. Food and Drug Administration -FDA ).

Totusi nu ar trebui sa fie consumat de femeile insarcinate. Au fost raportate cazuri de pierderi de sarcina datorate, se pare, efectului de contractie a auterului. Pentru ca nu sunt studii in domeniu, femeile care alapteaza ar trebui sa evite consumul de leustean.

De asemenea, conform MedWeb, leusteanul ar putea creste cantitatea de sodiu din organism ceea ce ar putea duce la cresterea tensiunii.

In cazul in care aveti disfunctii renale sau dureri si inflamatii ale rinichilor, acelasi wedmed recomanda evitarea utilizarii plantei.

Interactiuni:

Cu pilule diuretice: leusteanul are functie diuretica, administrarea lui ducand la pierderi de apa din organism. Daca acesta este luat in acelasi timp cu pilulile diuretice poate duce la deshidratare, care da senzatii de ameteala si scadera tensiunii arteriale.

Recoltare si pastrare

Organe recoltate / Mod de recoltare:
– Frunze, manual aprilie-iulie, inainte de perioada inflorire, cel mai indicat dimineata dupa ce s-a ridicat roua; se usuca in strat de grosime medie, la umbra, in locuri bine aerisite.

– Radacini, cu cazmaua toamna
– Semintele, in ultima parte a verii de indata ce fructele au devenit maro.

Se pastreaza in pungi de hartie cerata sau de pergament, care, la randul lor, se tin in saculeti de panza sau cutii de tabla.

Alte utilizari:
Frunzele de leustean si radacinile se utilizeaza pentru aromatizarea preparatelor culinare.

Industrie Uleiul volatil extras din radacina se foloseste in industria parfumurilor
Traditii populare:. Bucovinenii credeau ca radacina de leustean scoasa din pamant in Vinerea Mare, pisata si bauta seara, cate o lingurita, alunga raul din om.
In Apuseni, mamele faceau pentru fetele lor turte de grau cu leustean verde si le dadeau sa manance in dimineata de Rusalii ca sa le fereasca de „zburatori”, adica de furtunile hormonale ale adolescentei. De Ispas sau Inaltarea Domnului, oamenii se bateau cu frunze de leustean ca sa fie feriti de rele si de boli La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si pazite de vrajitoare.

Medicina veterinara – uscata, pisata, amestecata cu bors din tarate de porumb era folosita pentru spalarea muscaturilor de sarpe.

IMPORTANT: plantele medicinale pot fi toxice si pot crea reactii adverse daca suferim si de alte afectiuni. Este important sa ne adresam unui specialist atunci cand dorim sa urmam un tratament naturist!!

Sursa:infuziedesanatate.ro

 

Facebook Comments