LAVINIA BETEA ESTE INVITATA PRIMEI CONFERINTE DESPRE REVOLUTIA DIN 1989

by Paula Craciun

Vineri, 21 noiembrie începând cu ora 12 în sala festivă a Liceului Pedagogic Dimitrie Țichindeal va avea loc conferința „Arad. Revoluție. 25 de ani” susținută de Lavinia Betea. Moderator va fi Andrei Ando, director executiv al Asociației Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, organizatorul evenimentului, în parteneriat cu Liceul Pedagogic Dimitrie Țichindeal. Facem mențiunea că expunerea publică „Arad. Revoluție. 25 de ani” va fi înregistrată și va fi difuzată la West TV în cadrul seriei de programe care marchează 25 de ani de la căderea comunismului.
Lavinia Betea este conferențiar universitar la Facultatea de Ştiințe Politice a Universității Bucureşti și deține un doctorat în psihologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este binecunocută ca autoare a numeroase volume având ca protagoniști personalități ale vieții politice dinainte de Revoluția din 1989. Astfel, amintim „Maurer şi lumea de ieri; Mărturii despre stalinizarea României”, Editura Fundației Ioan Slavici Arad, reeditată de Editura Dacia, Cluj-Napoca, „Alexandru Bârlădeanu despre Dej, Ceauşescu şi Iliescu”, apărută la Evenimentul Românesc, Bucureşti. „Corneliu Mănescu în dialog cu Lavinia Betea; Convorbiri neterminate”, Editura Polirom, Iași, „Lavinia Betea convorbiri cu Ioana Berindei: Am făcut Jilava în pantofi de vară”, Editura Compania, Bucureşti. Cartea sa „Lucrețiu Pătrăşcanu – moartea unui lider comunist” a fost distinsă cu premiul pentru istorie al Academiei Române în 2003.
În calitate de specialist în istoria recentă a României, Lavinia Betea le va vorbi elevilor despre evenimentele din preajma Revoluției din 1989 și despre cum Aradul a devenit al doilea oraș liber de comunism din țara noastră, după Timișoara.
Conferința „Arad. Revoluție. 25 de ani” va fi prima dintr-o serie de evenimente de acest fel organizate de Asociația Arad Capitală Europeană a Culturii 2021 în parteneriat cu mai multe licee din oraș și dedicate Revoluției din 1989. Intrarea la toate aceste conferințe este liberă și accesul în sală este permis oricui dorește să participe, în limita locurilor disponibile.
Asociația Arad Capitală Europeană a Culturii 2021 a luat ființă în 2014, odată cu depunerea candidaturii orașului nostru la prestigiosul titlu. Din organizație fac parte oameni de cultură și de afaceri care doresc să se implice în promovarea culturii și a imaginii Aradului atât pe plan local, cât și în țară și dincolo de granițe. Astfel, în agenda asociației sunt înscrise numeroase evenimente culturale, dar și implicarea în oragnizarea și promovarea unor manifestări deja cunoscute și așteptate de public.

Facebook Comments