(FOTO) Parada portului popular, un nou eveniment reușit la Sebiș

by Sida Voicu

Sâmbătă, în orășelul de pe Crișul Alb, mai precis la Sebiș, a avut loc Parada portului popular, unde au participat copii din mai multe localități din zonă. Locul de întâlnire al acestora a fost pe platoul Liceului Teoretic din Sebiș, care a fost organizator împreună cu Primăria orașului Sebiș. La paradă au participat copii îmbrăcați în costume populare specifice zonei de unde au venit, însoțiți de cadre didactice și primari. Prezenți la paradă au fost copii de la școlile din Sebiș, Bârsa, Beliu, Buteni, Bocsig, Chisindia, Cărand, Hășmaș și Dezna.

Înainte de a începe acest eveniment, doamna profesoară Ramona Braițu, director al Liceului Teoretic din Sebiș, le-a urat un bun venit la sărbătoarea „Ziua porților deschise” la Liceul Teoretic din Sebiș și Parada portului popular, organizată de Liceul Teoretic din Sebiș și Primăria orașului Sebiș. „Mă bucur să ne revedem. Sper că iubiți acele costume de port popular frumoase pe care le purtați și că ați venit azi la această sărbătoare mândrindu-vă cu ele”. Edilul șef al comunității, domnul Cristian Feieș, a precizat: „Sunt mândru când văd câți copii v-ați prezentat îmbrăcați în costume populare reprezentând zona specifică de unde veniți. Aceasta înseamnă că voi veți fi cei care veți duce mai departe tradiția și portul popular. Un popor fără tradiții și obiceiuri în timp dispare ca nație”.

După terminarea discursurilor de pe platou, participanții în port popular așteptau încolonați semnalul de plecare. În urma unei calești trase de doi cai, având arborat tricolorul românesc, alaiul, având în față reprezentanții autorităților locale, coloana s-a deplasat pe fondul muzicii populare din zonă, pentru a defila pe centrul orașului Sebiș. Pe parcursul traseului, formațiile artistice au încins hore, dansând cu foc spre delectarea privitorilor și admiratorilor ieșiți pe marginea străzilor. Din partea autorităților locale au participat: Cristian Feieș, primarul orașului, viceprimarul Marius Turnea, personalul din conducerea liceului, doamna profesoară Ramona Braițu, directorul liceului, și doamna profesoară Dalida Pop, din partea I.S.J. Arad, inspector Vasile Borza, Braiți Mircea, primarul comunei Buteni, doamna Teodora Felicia Abrudean, primarul comunei Bocsig.

Mereu am precizat că Sebișul are un primar care cu adevărat se implică în toate activitățile necesare, pentru a-și ridica comunitatea acolo unde îi este locul, adică într-un orășel modern european.

Sida Voicu

 

Facebook Comments