IPS PIMEN ACUZA PRESA CA A IMPLICAT BISERICA IN SCANDALUL SUBVENTIILOR

by Cosmin Mihuta

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a acuzat presa, joi, la Mănăstirea Dragomirna, în timpul discuției cu vicepremierul Liviu Dragnea, că a făcut referire la implicarea preoților în scandalul referitor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) doar ca să ”lovească” în biserică.

Într-o discuție purtată cu vicepremierul Dragnea, în cadrul vizitei acestuia la Mănăstirea Dragomirna, ÎPS Pimen a spus că menționarea de către presă a implicării Bisericii din județul Suceava în scandalul subvențiilor ilegale de la APIA s-a făcut pentru a lovi în Biserică.

”Ăștia din presă, care sunt așa cum sunt, au spus că atâtea milioane s-au dat de către stat în cazul APIA. Am făcut socoata, câte hectare avem noi înmulțit cu subvenția (…) Asta a fost numai ca să lovească în Biserică și, indirect, spune lumea. Asta este presa, o parte a presei. Trebuia să mă întrebe dacă este adevărat”, a spus ÎPS Pimen.

Pe de altă parte, acesta i-a povestit vicepremierului despre procesul cu Direcția Silvică Suceava, în care este parte Arhiepiscopia, pentru obținerea a peste 160.000 de hectare pe care le revendică, după ce autoritățile nu au pus-o în posesie, iar în prezent trenează de mulți ani.

ÎPS Pimen i-a explicat lui Dragnea cât de necesară este restituirea pădurilor către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, subliniind că bisericile și mănăstirile monumente din Bucovina au mare nevoie de fonduri.

”Îmi dați proprietatea furată și atunci câștigul e al statului”, a spus ÎPS Pimen.

Mai multe asociații de fermieri au sesizat că o treime din fondurile alocate la nivel național pentru subvenții la parohii și mănăstiri au ajuns în județul Suceava. Dintr-un total de 4,9 milioane de euro achitați de APIA la nivel național, în ultimii trei ani, la unități de cult din Bucovina au ajuns 1,85 milioane de euro. În cazul parohiilor, cele mai mari sume au primit Șaru Dornei, respectiv 33.000 euro, Frumosu — 26.000 euro și Ciocănești—23.000 euro. Dintre mănăstiri, la Putna a ajuns cea mai mare sumă — 150.000 de euro, urmată de Voroneț cu 10.799 de euro.

Facebook Comments