ÎNGRIJIREA GRĂDINII PRIMĂVARA

by Cristian Dobre

Ingrijirea gradinii este esentiala daca vrei ca florile plantate in toamna sa creasca suficient si sa infloreasca frumos. De asemenea, este important sa plantezi din timp florile pentru vara si toamna, insa nu inainte de a pregati solul corespunzator.

1 Pregatirea solului

De-a lungul iernii, datorita gerului si al zapezii cazute, solul devine tasat. Este indicat ca inainte de a planta orice tip de samanta sau bulb sa sapi pamantul pentru a-l aerisi. Pentru a nu exista bolovani de pamant, niveleaza solul cu ajutorul unei greble.

Se recomanda ca inainte de a grebla pamantul pe care tocmai l-ai sapat, sa arunci peste el ingrasamant natural . Acesta poate fi compus din balegar fermentat sau frunzele cazute din copaci.

2 Scapa de buruieni

Burienile cresc foarte rapid si nu au nevoie de caldura. Curata buruienile de langa plantele de primavara care au rasarit deja sau care abia incep sa rasara (ghiocei, branduse, zambile, lalele etc).

De asemenea, in timp ce sapi nu uita sa culegi buruienile care au crescut si sa le arunci din locurile respective. Daca le lasi in pamantul sapat, acestea vor creste din nou deoarece sunt foarte rezistente.

3 pietre ornamentale

Pune pietre naturale, pentru ornament in jurul florilor. Construieste cu ajutorul acestora borduri de diferite forme si marimi. Este indicat sa faci acest lucru inainte de a incepe sa plantezi alte flori sau arbusti.

Pietrele le poti gasi pe malurile unui rau din apropierea casei tale sau pe malul marii, daca stai langa aceasta.

Dupa ce ai terminat de „ingradit” plantele de primavara este bine sa te uiti ce spatiu liber ti-a mai ramas in gradina. Gandeste-te cate specii de flori si arbusti vrei sa plantezi si imparte gradina pe sectiuni.

4 Plantare copaci si arbusti

Planteaza intai pomii fructiferi si / sau arbustii. Pentru acestia va fi nevoie sa sapi o groapa destul de adanca si larga. Daca plantezi mai intai florile, ai putea ingropa prea adanc semintele acestora, si astfel nu vor mai creste.

5 Gard viu

Daca te gandesti sa plantezi un gard viu, care sa imprejmuiasca gradina sau sa separe anumite potriuni din aceasta, planteaza-l inainte de a planta florile. Traseaza cateva linii folosindu-te de o sfoara legata pe doua bete, pentru a te asigura ca aceasta este drepata. Sapa un mic sant de la un capat la altul al sforii si repeta operatiunea daca este necesar.

Dupa plantarea arbustilor pune pamantul ramas pe langa acestia si niveleaza-l cu ajutorul greblei de gradinarit.

6 Flori pentru vara si toamna

Primavara se planteaza florile pentru vara si toamna. Gandeste-te cum si unde vrei sa le asezi si nu le amesteca intre ele. Si ele pot fi „ingradite” cu ajutorul pietrelor de rau.

Dupa plantarea semintelor sau a bulbilor nu uita sa uzi pamantul pentru a se prinde mai rapid.

7 Iarba sau gazon

In locurile ramase libere din gradina planteaza iarba sau pune gazon. Indiferent pentru ce optezi, acestea trebuiesc udate si tunse periodic, insa efectul va fi fascinant.

8 Statuete si decoratiuni pentru gradina

Scoate din nou la lumina statuetele ornamentale pentru gradina, in cazul in care peste iarna le-ai tinut la adapost.

Daca nu ai statuete sau alte ornamente decorative pentru gradina le poti cumpara de la magazinele de specialitate sau le poti comanda pe internet.

Iata cateva locuri de unde poti procura astfel de statuete si figurine:

Sursa: gradina.casa.ro

Facebook Comments