Guvernul datorează primăriilor 500 de milioane de euro

by Florian Popa

Guvernul Ciolacu datorează autorităților locale aproape 500 de milioane de euro în cadrul unor proiecte derulate cu fonduri europene din exercițiul financiar 2014 – 2020, dar și din PNRR, arată o analiză a Asociației Municipiilor din România. Pentru inverstițiile respective trebuie să dea bani UE, autoritățile locale și Guvernul. Numai că acesta din urmă nu s-a achitat de obligații. Unele primării au trebuit să oprească lucrările pentru că nu au de unde să dea ele banii. Mai mult, termenul limită pentru finalizarea proiectelor derulate prin Exercițiul financiar 2014 – 2020 este 31 decembrie 2023. Dacă lucrările nu sunt gata până atunci, ele vor trebui continuate cu banii primăriilor, bani care nu există.
„Partea de coparticipare a guvernului nu a funcționat, nu a avut bani. Sunt întârzieri la plată pentru proiectele cu fonduri europene. (…) Pentru a putea face recepția, noi trebuie să plătim constructorul. Dacă nu închidem lucrările până la finalul anului, ar trebui să le continuăm pe bani proprii, ceea ce este foarte greu. Sumele sunt imense. (…)
Ca să închid toate proiectele pe care le am mai sunt 70 de milioane de lei, bani pe care îi vom solicita de la guvern. Problema e că nu sunt bani, altfel nu pot să îmi explic de ce sunt întârzieri la plată, când avem finalizate atâtea proiecte europene”, a declarat Constantin Toma, primarul Buzăului și președintele executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR).
Constantin Toma a mai susținut că are de recuperat 25 de milioane de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu de la PSD. Primăria Sibiu a depus cereri de rambursare în valoare de 30,6 milioane de lei pentru programul POR 2014-2020, iar Primăria Alba Iulia are de recuperat 8 milioane de lei, scrie b1tv.ro.

Cum se apără Guvernul în fața acuzațiilor lansate de primari

Ministrul Adrian Câciu a declarat că, totuși, situația s-a îmbunătățit în ultimele patru luni: „Am plătit peste 2,2 miliarde de euro către beneficiari. Plățile se fac în mod curent, nu mai sunt întârzierile care existau acum patru luni. De exemplu, până la finalul lunii octombrie se fac plăți în jur de un miliard de euro, care se vor adăuga la cele 2,2 miliarde de euro plătite deja”.
Acesta a afirmat apoi că în șase luni se vor face plăți în valoare de 4,7 miliarde de euro, mai precizează Libertatea.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat în ședința de guvern de joi: „Astăzi (n.r. – joi, 20 octombrie) acordăm MIPE 500 de milioane de lei ca să acopere cofinanțarea statului pe cele mai importante programe de investiții. Cu ajutorul acestor fonduri dăm drumul la plăți europene de peste jumătate de miliard de euro”.

Facebook Comments