FUMATUL LA LOCUL DE MUNCA DEVINE, INCEPAND DE JOI, ABATERE DISCIPLINARA GRAVA

by Florian Popa

Noaptea de marți spre miercuri este ultima noapte în care proprietarii de baruri și cluburi pot organiza petreceri de adio pentru fumători, care, începând de joi, vor mai putea fuma doar în spațiile publice din aer liber și în locuințele proprietate personală.

Tot până joi, 17 martie, angajatorii și administratorii spațiilor considerate loc de muncă vor trebui să-și modifice regulamentele de ordine interioară, inclusiv prin prevederea expresă că “fumatul la locul de muncă” este abatere disciplinară gravă.

Joi intră în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, una dintre cele mai restrictive legi de acest fel adoptate în Europa. Potrivit Casei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), consecințele practice ce decurg din intrarea în vigoare a acestei legi constau în principal în faptul că fumatul va deveni interzis în spațiile accesibile publicului sau aflate la locul de muncă.

Firmele și instituțiile de stat trebuie să marcheze spațiile de muncă cu indicatoare „Fumatul interzis”

“Totodată, din perspectiva raporturilor cu angajații, același act normativ instituie și obligația persoanelor responsabile din instituțiile și unitățile care administrează spațiile respective de a modifica regulamentul de ordine interioară, inclusiv prin prevederea încălcării ca abatere disciplinară gravă și marcarea spațiilor menționate cu indicatoare prin care sa se indice „Fumatul interzis” și folosirea simbolului internațional, respectiv țigaretă barată de o linie transversal”, precizează NNDKP.

În cazul în care nu vor aplica legea, proprietarii de baruri, cluburi, restaurante, dar și ceilalți angajatori care nu interzic fumatul la locul de muncă, riscă o amendă contravenționala de 5.000 lei la prima abatere; o amenda contravențională de 10.000 lei și sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației, la a doua abatere și o amendă contravențională de 15.000 lei și sancțiunea complementară de închidere a unității, în situația unei noi abateri. În cazul persoanelor fizice care încalcă legea, amenda contravențională este mai mică și este cuprinsă între 100 lei și 500 lei.

Sursa: profit.ro

Facebook Comments