(FOTO) ”Vocea de aur” și teatru pentru copiii românilor din Ungaria

by Dana B.
La Școala Generală „Lucian Magdu”, din Bătania (Battonya), s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Concursului național de interpretare vocală intitulat „Vocea de aur”, la care au luat parte peste 20 de elevi de la 8 școli generale unde învață copii ai românilor din Ungaria (Gyula, Micherechi, Bătania, Bedeu, Pocei, Leucușhaz (Lőkösháza), Săcal și Aletea (Elek).
        La evenimentul ce a avut loc vineri, 31 martie 2017, au participat peste 100 de persoane, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula,  Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Marjai Janos, primarul oraşului Bătania, Eva Bocsor Karancsi, președintele Autoguvernării Românești din județul Bekes, Ibolia Sferle, directorul adjunct al Școlii Generale din Gheorghe Mihuţ, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Bătania, Elena Silaghi, directorul Școlilor Generale comasate din Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar), Săcal (Körösszakál), Bedeu (Bedő) și Körösnagyharsány, Delia Covaci, redactorul-șef al publicației „Cronica”, Anca Becan, redactor la săptămânal „Foaia Românească”, Ștefan Crâsta și echipa redacțională de la emisiunea în limba română „Ecranul nostru” a studioului teritorial de Televiziune M1, din Szeged, ș.a.
        Juriul concursului a fost format din muzicieni de la Filarmonica de Stat din Arad  și cadre didactice de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. Elevii concurenți au fost împărțiți pe 4 categorii de vârstă și au prezentat în fața juriului și a publicului câte un cântec, în limba română. Elevii Școlii din Bătania, îndrumați de prof. Andreea Szenes, au oferit invitaților o scenetă prelucrată din  I.L Caragiale și un grupaj de cântece corale. Juriul a acordat premii și mențiuni pentru fiecare elev participant. Un premiu special a fost oferit și din partea PS Siluan.
        Tot la Bătania, începând din anul 1993, are loc, din 2 în 2 ani, un concurs de poezie intitulat „Lucian Magdu” după numele celui pe care îl poartă și Școala din Bătania și la care participă, de asemenea, copii de la alte școli unde învață copiii românilor din Ungaria. Premiile au fost oferite de către Autoguvernarea Romaneasca din Batania si Fundaţia “Lucian Magdu” din localitate.
În perioada 3-4 aprilie 2017, Institutul Cultural Român, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a organizat „Caravana teatrului românesc” pentru copii ai etnicilor români din Ungaria, ce a cuprins reprezentații cu spectacolul “Fata Babei și Fata moșneagului,” adaptare după povestea scrisă de Ion Creangă.
        În prima zi, actorii teatrului „Excelsior” din Bucureşti au susţinut un spectacol la Micherechi, în prezenţa elevilor şi preşcolarilor de la şcoala generală şi grădiniţa din localitate. La spectacolul susţinut la Casa de Cultură ”Gheorghe Dulău” au participat Florin Vasiloni, consulul general al Românei la Gyula, Bertold Netea, viceprimarul din Micherechi, Ana Benie, directorul şcolii generale, Tunde Ruja, directorul grădiniţei, Eva Iova Şimon,  redactorul „Foii româneşti”. În a doua zi actorii din Bucureşti au fost găzduiţi de către şcoala generală şi grădiniţa din Bătania. Piesa a fost jucată la şcoala generală în prezenţa copiilor, elevilor, pedagogilor şi profesorilor de la instituţiile respective. În perioada 5-8 aprilie 2017, artiştii români se deplasează la comunități românești din Serbia (regiunea Voivodina: Grebenaț, Straja, Coștei și Sărcia.
        Spectacolul este un proiect independent al actorilor Teatrului Excelsior din București și prezintă povestea clasică într-o manieră interactivă, dar plină de înțelesuri general valabile: acelea că binele făcut în lume nu rămâne nerăsplătit, la fel cum lenevia și răutatea sunt aspru pedepsite. Umorul și mesajele moralizatoare, prezente la tot pasul, au constitui o desfătare și o lecție pentru cei mici.
Facebook Comments