Fiul lui Mircea Dinescu ar vrea să aibă sânge țigănesc

by Dana B.

Andrei Dinescu, fiul poetului Mircea Dinescu, locuiește într-o zonă centrală a Capitalei, într-un bloc vechi, cu ziduri pe care scrie cu roșu „Dumnezeu a murit, semnat Nietzsche”. Într-un apartament plin cu instrumente muzicale mai noi sau mai vechi, sintetizatoare, o bicicletă, șlapi și teniși. Un tânăr ce ar părea vamaiot dacă n-ar fi dedicat trup și suflet muzicii și culturii țigănești.

Noul an universitar îl va găsi pe fiul poetului Mircea Dinescu într-o sală de curs a Facultății de Limbi Străine, stând frumos în bancă, alături de colegii de grupă de la secția nou-înființată de… limbă romani. După trei ani de studiu, Andrei își va vedea un vis împlinit, cel de a vorbi și scrie în țigănește. Fapt ce îl va ajuta să își dezvolte proiectele muzicale alături de prietenii săi lăutari din România și Balcani. Deocamdată știe un singur cuvânt în romani – „ciumidesma”, adică “pupă-mă”, după cum spune el.

Este convins că românii nu se trag din daci sau dintr-un trib anume, ci dintr-o multitudine de triburi. Că suntem un amestec al tuturor etniilor care au trecut pe la noi, inclusiv țigani, și spune că ar trebui să ne mândrim cu asta. Că ar trebui să le dăm europenilor lecții despre cum e să ai o structură multiculturală. Are 32 de ani și studiază vioara de 28. De la 15 ani a prins gustul muzicii lăutărești și a început să studieze mai profund etnia romă, care pare să îl fascineze.

Trupa sa, Impex, reprezintă “import-export de sunete muzicale din diferite dimensiuni și simbolizează o muzică multi-stil, fuziune, ciorbă în sensul bun. Mie îmi place ciorba. Eu zic că poate să fie ceva bun, dacă e bine făcută. Ciorba este una dintre valorile naționale”, spune Andrei Dinescu.

Orice rocker știe o manea, orice manelist știe o piesă rock

Cea mai mare dorință a lui Dinescu junior este să aducă pacea între maneliști și rockeri. E de părere că muzica rock se trage din muzica negrilor, un fel de …lăutari din State, care au fost sclavi, ca și romii noștri.

“Sunt traume adânci rămase din acea perioadă. În America, rock-ul s-a născut de la muzicienii de culoare. Mi se pare interesant că rockerii din România sunt anti-țigani dar de fapt ei cântă sau ascultă rock, care e muzică a negrilor. Ar trebui să ne dăm seama că valoarea stă în colaborare, nu în separare”, spune Andrei, fondator și una din vocile trupei Impex.

În plus, este convins că orice rocker din România a ascultat măcar accidental o manea, două, așa cum orice manelist a auzit de Nirvana. Problema noastră, spune el, este rasismul, care blochează calea spre artă, ceea ce nu ar trebui să se întâmple.

Magie cu theramin, ca trupa Led Zeppelin

Unul dintre cele mai bizare instrumente ale lui Andrei Dinescu este theraminul. Inventat în 1919 de cercetătorul rus Leon Theremin, echipamentul se caracterizează prin faptul că nu trebuie să-l atingi atunci când vrei să cânţi la el și nu are nici un reper al locului unde anume s-ar găsi nota pe care ai vrea s-o cânţi. Jean Michel Jarre sau Robert Plant de la Led Zeppelin sunt artiștii cunoscuți care cântă la theramin, instrument pentru care, spun specialiștii,  trebuie să ai un auz perfect. Andrei Dinescu îl stăpânește și chiar a cântat pentru Libertatea câteva acorduri din “Mână birjar”.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments