Emmanuel Macron spune că junta din Niger „l-a luat ostatic” pe ambasadorul francez

by Andreea Radu

Președintele Emmanuel Macron a declarat vineri că trimisul Franței în Niger trăiește ca un ostatic în ambasada Franței și i-a acuzat pe conducătorii militari că blochează livrările de alimente către misiune, potrivit b1tv.ro. „În timp ce vorbim, avem un ambasador și personal diplomatic care sunt literalmente ținuți ostatici în ambasada Franței”, a spus el.
„Ei împiedică livrările de alimente”, a spus el, într-o aparentă referire la noii conducători militari ai Nigerului. — Mănâncă rații militare.
Liderii militari ai Nigerului i-au spus ambasadorului francez Sylvain Itte că trebuie să părăsească țara după ce l-au răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum pe 26 iulie.
Dar un ultimatum de 48 de ore pentru ca el să plece, emis în august, a trecut cu el încă în ambasadă, deoarece guvernul francez a refuzat să se conformeze sau să recunoască regimul militar ca fiind legitim.
Lovitura de stat a fost condamnată de Franța și de majoritatea vecinilor Nigerului.
Macron a spus că trimisul „nu poate ieși, este persona non grata și i se refuză mâncarea”.
Întrebat dacă Franța ar lua în considerare să-l aducă acasă, Macron a spus: „Voi face orice am fi de acord cu președintele Bazoum, deoarece el este autoritatea legitimă și vorbesc cu el în fiecare zi”.
Franța păstrează aproximativ 1.500 de soldați în Niger și a declarat la începutul acestei luni că orice redistribuire ar putea fi negociată doar cu Bazoum.
Noii lideri ai țării au rupt acordurile de cooperare militară cu Franța și au cerut trupelor să plece repede.
Macron a respins de săptămâni întregi apelul de înlăturare a ambasadorului Franței, o poziție susținută de UE care a calificat cererea drept „o provocare”.
La fel ca Franța, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Nabila Massrali, UE „nu recunoaște” autoritățile care au preluat puterea în Niger.
Regiunea Sahel, la sud de Sahara, a suferit ceea ce Macron a numit o „epidemie” de lovituri de stat în ultimii ani, regimurile militare înlocuind guvernele alese din Mali, Burkina Faso și Guineea, precum și Niger.

Facebook Comments