ELEVII DIN CLASA A VIII-A VOR FI CONSILIATI CU PRIVIRE LA INVATAMANTUL PROFESIONAL

by Sida Voicu

Ministerul Educaţiei Naţionale a elaborat metodologia care reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional de stat cu durata de trei ani, începând cu anul şcolar 2014 – 2015, inclusă într-un proiect lansat în dezbatere publică, miercuri.

Învăţământul profesional este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior şi ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi, şi se poate desfăşura şi în limbile minorităţilor naţionale. Pentru înscrierea în învăţământul profesional pot opta şi elevii din învăţământul special.

Calendarul admiterii prevede că, în perioada 7 aprilie – 18 mai, are loc informarea şi consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare a studiilor în învăţământul profesional.

Pentru promovarea ofertei locale a învăţământului profesional este obligatorie realizarea următoarelor activităţi: „Săptămâna meseriilor”, în perioada dedicată activităţilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor, „Târgul meseriilor”, pentru prezentarea ofertei la nivel regional / judeţean şi promovarea învăţământului profesional şi a numărului de locuri disponibile în mijloacele locale de comunicare în masă.

Inspectoratele şcolare judeţene/ al municipiului Bucureşti publică lista cu unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu durata de trei ani şi oferta de pregătire a acestora în broşura admiterii în învăţământul liceal de stat. În scopul unei bune şi complete informări a elevilor şi a părinţilor acestora, broşura admiterii va conţine atât informaţiile legate de admiterea în învăţământul liceal de stat cât şi în cel profesional, în secţiuni separate.

Învăţământul profesional se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.

Mai mult pe: http://www.mediafax.ro/social/men-elevii-din-clasa-a-viii-a-vor-fi-informati-si-consiliati-privind-invatamantul-profesional-11989850

Facebook Comments