După virusul liliecilor, care a îngenuncheat planeta, ne mai confruntăm cu un virus letal, cel al maimuțelor

by Adrian Pavel

Un medic veterinar din China a murit după ce a contractat o infecție virală extrem de rară care infectează maimuțele, potrivit relatărilor din presă.

Medicul veterinar în vârstă de 53 de ani este primul caz uman cunoscut cu acest virus, numit „virusul B al maimuțelor”, raportat în China, de unde a pornit și Coronavirusul.

Bărbatul lucra ca chirurg veterinar la un institut din Beijing specializat în cercetări experimentale asupra primatelor non-umane, potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA. La începutul lunii martie, bărbat a disecat două maimuțe decedate. O lună mai târziu, medicul a dezvoltat febră, greață, vărsături și simptome neurologice. În ciuda faptului că a primit tratament de la mai multe spitale, bărbatul a murit la data de 27 mai, conform descopera.ro.

Medicii l-au diagnosticat pe bărbat cu „virusul B al maimuțelor”, cunoscut și drept „virusul B”. Virusul infectează cel mai mult maimuțele macac, fiind foarte rar la oameni. Doar 50 de cazuri umane cu acest virus au fost confirmate de la descoperirea patogenului în 1932. Însă, atunci când virusul „sare” de la maimuțe la oameni, acesta este deseori mortal. Dintre cei 50 de oameni infectați, 21 au murit. Majoritatea cazurilor umane au avut loc la oameni care lucrează cu maimuțe, precum medici veterinari sau oameni de știință.

Odată ce virusul „sare” la oameni, patogenul nu se răspândește cu ușurință printre oameni. A existat doar un singur caz confirmat de infecție cu virusul B în urma răspândirii umane, scrie descopera.ro.

Facebook Comments