Drumul Unirii, refăcut cu căruțe și drapele interbelice

by Cristian Dobre

100 de români din judeţul Covasna vor reface Drumul Unirii către Cetatea Alba Iulia, cu căruţele, şi vor purta drapele din perioada interbelică. Oamenii care pornesc în Marşul Centenarului Marii Uniri se întâlnesc în localitatea Vâlcele.

Cei 100 de români din judeţul Covasna care vor reface Drumul Unirii către Cetatea Alba Iulia, cu căruţele, şi vor purta drapele din perioada interbelică. Punctul de pornire al Marşului Centenarului Marii Uniri este localitatea Vâlcele, unde se adună în 25 noiembrie 2018, pentru a ajunge la Alba Iulia în data de 1 Decembrie 2018, de Ziua Naţională a României

Potrivit iniţiatorilor, proiectul presupune deplasarea unei delegaţii cu 100 de participanţi, cu căruţele, pe traseul parcurs de înaintaşii noştri care, în condiţiile specifice anului 1918, au străbătut sute de kilometri, în căruţe şi pe jos, pentru a fi prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

„Refacerea simbolică a traseului reprezintă un arc peste timp între cei care au făurit Unirea şi cei care se bucură de ea astăzi, Marşul fiind un mod inedit de a cinsti memoria acestora”, spun organizatorii Marşului.

Distanţa Vâlcele-Alba Iulia va fi parcursă traseul: DN13E: Vâlcele-Feldioara – DN 13: Feldioara – Pădurea Bogăţii – Valea Bogăţii – Rupea Gară – Homorod – Albeşti – Sighişoara – DN14: Sighişoara – Daneş – Copşa Mică – DN14B: Copşa Mică-Blaj-Sântimbru – DN1: Sântimbru-Alba Iulia.

„Trecerea delegaţiei dintr-un judeţ în altul se va face printr-un moment solemn la care vor lua parte reprezentanţii celor două Instituţii ale Prefectului şi primarii localităţilor care se învecinează”, mai spun iniţiatorii.

Proiectul se derulează prin intermediul Ministerului Afacerilor de Interne, fiind finanţat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments