Doi angajați ai UVVG Arad, trimiși în judecată pentru falsificarea examenelor

by Andreea Radu

Un informatician și soția lui, de la facultatea de medicină a UVVG Arad, au fost trimiși în judecată de PÎCCJ pentru că, în perioada 2015- 2017, au dat studenților, contra cost, soluțiile la examenele de tip grilă pe sms sau whatsapp sau le-au modificat răspunsurile ca să poată promova examenul.

Informaticianul a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru luare de mită în formă continuată (24 acte materiale), fals informatic în formă continuată (50 de acte materiale), pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (94 de acte materiale), pentru acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (121 de acte materiale) și de trafic de influență în formă continuată (15 acte materiale) iar soția lui pentru trafic de influență în formă continuată (66 acte materiale), complicitate la fals informatic (3 acte materiale), complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (55 acte materiale) și de complicitate la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției (PÎCCJ), într-un comunicat.

Potrivit rechizitoriului, întocmit de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General, informaticianul, de la o universitate din Arad, la o facultate cu profil medical, în perioada 2015- 2017, a transmis direct – sau prin intermediul soției sale, asistent universitar la aceeași facultate – pe SMS sau whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului. El a făcut toate acestea pentru 5.350 de euro, în baza unor înțelegeri cu unii studenți.

De asemenea, el a modificat, la cererea unora dintre studenți, prin accesarea datelor lor informative, răspunsurile greșite ale acestora la întrebările din grilele de examen sau chiar punctajul final obținut de aceștia, ca să-i ajute să promoveze examenele de an.

În ciuda accesului său limitat la sistem, ca informatician, în anul universitar 2015-2016 a accesat conturile unor studenți în timpul susținerii examenelor, folosind userul și parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea studenților, sau pentru modificarea unor date informatice.

Ulterior, în anul universitar 2016- 2017, deși nu mai era angajat al departamentului IT, a accesat conturile unor studenți, în baza parolei și userului oferite de aceștia, ca să le poată vizualiza răspunsurile oferite de aceștia în timpul examenelor și pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.

Totodată, în perioada 2016- 2017, lăsând să se înțeleagă că ar avea influență asupra cadrelor didactice universitare sau asupra informaticienilor a mai primit 4.300 de euro, de la studenți sau intermediari, pentru a-și trafica influența în vederea declarării acestora ca promovați la examenele de an sau semestriale.

Soția informaticianului, asistent universitar la aceeași facutlate, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra cadrelor didactice universitare dar și asupra informaticienilor, a primit 6.750 de euro ca să le asigure studenților care au plătit-o promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor notei sau a răspunsurile date greșit de studenți.

Consecința acțiunilor celor doi este că 116 studenți au fost ajutați să promoveze examenele semestriale sau de an, care acum sunt și ei urmăriți penal pentru cumpărare de influență, complicitate la fals informatic, complicitate la folosirea informațiilor ce nu sunt destinate publicității.

Pe parcursul urmăririi penale, atât informaticianul și soția cât și cei 116 studenți au recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor.

Procurorii au încheiat 28 de acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenți, un informatician și un intermediar absolvent al universității.

Cauza a fost disjunsă și s-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor față de 88 de suspecți și inculpați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită , trafic de influență și cumpărare de influență.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise la Tribunalul Arad.

Facebook Comments