Directorul Apelor Române a inspectat obiectivele de investiții din județul Arad

by Andreea Radu

Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, l-a însoțit, miercuri, pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o  vizită de lucru în județul Arad. Din delegație au mai făcut parte directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș, Cristian Bratanovici, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Sorin Guler, directorul Sistemului de Gospodărire de Apelor Arad (SGA), Caius Mihai Parpală și directorul general al RNP ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu.

Primul obiectiv inspectat a fost „Refacere și protecție dig mal drept Păuliș Sâmbăteni”, lucrare hidrotehnică realizată din surse proprii ale ABA Mureș, cu termen de finalizare în acest an. Au fost executate sau sunt în curs de execuție: 35.000 mc de terasamente, apărare de mal pe o lungime de 150 m, la care se va utiliza cantitatea de 2.100 tone de anrocamente, și, totodată, se va reface un dig afectat pe o lungime de 80 m. Valoarea totală actualizată este de 487.900 lei cu TVA.

Ulterior, în municipiul Arad, pe malul Mureșului, reprezentanții ABA Mureș au prezentat delegației proiectul „ForMureș, îmbunătățirea managementului riscului la inundații pe râul Mureș în zona transfrontalieră”. Finanțarea investiției se va realiza prin Programul Interreg – Axa prioritară: îmbunătățirea prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor în zone transfrontaliere.

Vor fi construite următoarele capacități: reabilitare zid de apărare (2.345 ml) din cadrul lucrării de îndiguire mal drept râul Mureș, zona Pecica – Vladimirescu, în localitatea Arad, montare panouri de sticlă pe o lungime de 350 m; placaj cu cărămidă aparentă pe o suprafață de 3.200 mp, apărări de mal pe o lungime de 125 m; prism de anrocamente pe o lungime de 100 m. Valoarea totală estimată a investiției este de: 11.359.013 lei. În prezent, a fost publicată pe Sistemul electronic de achiziții SICAP procedura de achiziție.

Delegația s-a deplasat, apoi, la Instituția Prefectului județului Arad, unde a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentate printre altele și investițiile derulate de ANAR. Suma totală alocată în 2019 pentru domeniul gospodăririi apelor este de 25,36 milioane de lei.

Vizita în județul Arad s-a încheiat cu inspectarea obiectivului „Amenajare Valea Sighișoara, ETAPA a-II- a”. Valoarea totală actualizată a lucrării este de 29,34 milioane de lei. Lucrările urmează să fie finalizate în 2020. Se vor realiza: 5 km consolidare mal, trei praguri de fund, cinci căderi praguri, 15 podețe de acces iar albia va fi recalibrată pe  o lungime de 2,6 km.Facebook Comments