Dieta propusă de nutriționiști pentru anul 2019

by Cristian Dobre

Nutritionistii sustin ca in 2019 dieta pegan este vedeta. Iar noul regim alimentar, care a castigat tot mai multi adepti in Occiden, ar putea sa patrunda si la noi. Trebuie sa tinem cont ca 2018 a fost anul veganismului. Si cum peganism inseamna veganism si paleo, nu vor exista prea multe schimbari in alimentatie. Paleo se inspira din obiceiurile alimentare ale oamenilor din era paleolitica. Se refera mai exact la mancarea neprocesata, multa carne saraca in grasimi si proteine (lactate). Veganismul inseamna renuntarea completa la produsele de origine animal. Teoretic, cele doua diete par incompatibile.

Dieta pegan a fost creata in 2014 de americanul Mark Hyman, un medic de familie, conferentiar pe plan international si autorul cartii „Food: What the Heck Should I Eat?”, unde prezinta pe larg avantajele si dezavantajele acestui regim. Hyman recomanda evitarea lactatelor, a cerealelor si a unor legume. De asemenea, el spune ca trebuie sa consumi multe fructe si legume, iar majoritatea grasimilor sa le iei din alune si seminţe. Ouale, uleiul de peste si carnea sunt permise, dar doar daca provin din surse sustenabile.

Specialistul considera ca peganismul este regimul alimentar cel mai favorabil pentru sanatatea noastra si cea a planetei. In plus, acest regim este durabil din punct de vedere ecologic si respecta viata animalelor. Dieta pegan are la baza un regim vegan, iar cercetarile recente arata ca ar putea salva vietile oamenilor si ale planetei. Hyman sustine ca 75% din dieta consta din fructe si legume colorate (mai jos aveti lista de legume si fructe permise). Expertii au identificat ca peganismul aduce o multime de beneficii pentru sanatate – protejeaza inima si lupta impotriva cancerului, in special a celui de colon.

Dieticianul Christine Fitzgerald este insa ingrijorat ca dieta pegan limiteaza accesul la fructele dulci, bogate in zahar. Specialista crede ca acest regim va avea un impact major asupra glicemiei, care joaca un rol important in organism. Rolul zaharului este de a creste nivelul glucidelor din care se hraneste creierul si o parte din energie provine din ele.

Dieta pegana considera proteinele animale „condiment” si sugereaza alegerea pestelui si a fructelor de mare cu niveluri mai scazute de mercur; ambele recomandari sunt pe deplin in acord cu o dieta sanatoasa flexitariana (dieta flexitariana se bazeaza in majoritatea cazurilor pe o alimentaţie intemeiata pe plante). Poti inlocui carnea cu fasole, care reprezinta o sursa bogata de proteine. Fasolea e un super-aliment: are proteine, are fibre, are amidon, si aduce atat de multe beneficii pentru sanatate, inclusiv o reducere a riscului de cancer.

Acest regim alimentar este sustenabil, deoarece presupune consumul alimentelor neprocesate, ecologice (netratate cu pesticide, antibiotice, hormoni, aditivi, conservanti, indulcitori artificiali) si limiteaza consumul celor cu adios de zahar.  Hyman a spus ca dieta pegan poate fi tinuta daca urmezi o regula simpla: „If God made it, eat it; if man made it, leave it.” (Daca Dumnezeu a facut-o, mananca, daca omul a facut-o, las-o). Un mare dezavantaj al acestui regim e faptul ca interzice graul si alte cereale care contin gluten, dar si pseudocerealele (quinoa, orez brun, ovaz si amaranth). Acestea cresc nivelul de zahar din sange si pot declansa autoimunitate. Alimentele care contin carbohidrati, inclusiv legumele, pot creste nivelul de zahar din sange.

Hyman si-a revizuit pozitia fata de consumul de lactate din 2014 si a permis in dieta pegan consumul ocazional de iaurt, kefir, unt, unt ghee sau branza, neaparat obtinute din lapte organic de capra sau de oaie, hranite cu iarba. Ce mananci daca ţii dieta pegan : Legume: se recomanda ca 75% din dieta ta sa constea in muguri de bambus, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, rosii, ardei / Fructe: Mere, cirese, fructe de padure, citrice / Grasimi bogate in Omega 3: nuci, avocado, ulei de masline / Proteine din surse sustenabile: Vita, pui, somon, oua, leguminoase, mazare, insa cu limita / Zaharuri naturale: Sirop de arţar, zahar de cocos, miere. Ce nu ai voie sa mananci daca ţii dieta pegan: lactate, cartofi dulci, dovleac, gluten, soia, floarea soarelui, porumb, canola.

Beneficiile potentiale atribuite regimului pegan sunt destule si evidente. Acest regim te poate ajuta sa slabesti, sa scazi nivelul colesterolului, sa reduci riscul de diabet si de boli cardiovasculare. Hyman susţine ca „aceasta modalitate de a manca are cel mai mult sens pentru sanatatea noastra si sanatatea planetei noastre. Este mai sustenabila si blinda cu animalele“. Se pare ca dieta pegan este mai moderata si mai usor de tinut decat oricare alta dieta, dar ea restrictioneaza multe alimente nutritive din niste motive care nu sunt sustinute de stiinta.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments