Cum te pregătești pentru procedura de coronarografie: 5 sfaturi de la specialiști

by webeditor

Coronarografia sau angiografia coronariană este o procedură de cateterism cardiac care se realizează cu ajutorul razelor X și a unei substanțe de contrast (cu ajutorul acesteia se pot vedea mai clar vasele de sânge ale inimii). Scopul coronarografiei este acela de a vedea dacă există o restricție în fluxul de sânge care ajunge la inimă. Procedura este folosită atât pentru a diagnostica, cât și pentru a trata afecțiunile inimii și ale vaselor de sânge.

In acest articol, explicăm cum se pregătește pacientul pentru efectuarea unei coronarografii și care sunt riscurile procedurii.

Ce este coronarografia

Coronarografia este o procedură de diagnosticare și tratare prin care se vizualizează arterele coronare (acestea sunt arterele care alimentează cu sânge mușchiul cardiac). Orice îngustare semnificativă a arterelor coronare înseamnă o irigare deficitară a mușchiului cardiac, iar acest lucru poate duce la ischemie cardiacă sau chiar infarct miocardic (în cazurile severe în care fluxul de sânge este întrerupt brusc). Coronarografia este o procedură minim invazivă.

Efectuarea unei coronarografii necesită internarea pentru o perioadă de 24-48 de ore. Perioada de recuperare post-intervenție diferă de la un pacient la altul, în funcție de severitatea afecțiunii coronariene.

Coronarografia poate fi recomandată de medicul cardiolog atunci când:

  • pacientul se confruntă cu dureri la nivelul pieptului;
  • apar modificări pe electrocardiogramă;
  • ecografia cardiacă indică anomalii;
  • tomografia computerizată indică leziuni cardiace;
  • medicul cardiolog consideră că pacientul prezintă risc cardiovascular ridicat: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet zaharat, fumat;
  • se manifestă dureri costale, atât în stare de repaus cât și la efort (angină pectorală);
  • există un infarct miocardic anterior;
  • pacientul a suferit o intervenție chirurgicală cardiacă.

Pacientul este așezat în poziție orizontală și este acoperit cu un câmp steril ce lasă descoperită doar zona inghinală, pentru efectuarea anesteziei locale. Ulterior se introduc cateterele în artera femurală, iar acestea sunt împinse către artera coronară. Apoi se injectează substanța de contrast folosită pentru evidențierea vaselor coronare.

Pregătirea pacientului pentru coronarografie

Pregătirea pentru coronarografie presupune următoarele aspecte:

  • pacientul nu trebuie să consume alimente în ziua procedurii.
  • cu câteva zile înainte de procedură, pacientul va face câteva analize de sânge, cum ar fi: hemogramă, teste hepatice, teste renale, teste de compatibilitate cu substanță de contrast, pentru că problema alergiei la substanța de contrast este una reală.
  • este recomandat să ia medicamentele în spital în flacoanele originale. Medicul cardiolog poate spune dacă pacientul poate lua medicamentele în dimineața efectuării procedurii.
  • în cazul în care pacientul are diabet zaharat, trebuie întrebat medicul dacă poate lua insulină sau un alt medicament înainte de efectuarea coronarografiei.
  • deoarece există un risc mic de complicații, coronarografia se face după efectuarea testelor cardiace neinvazive, cum ar fi electrocardiograma, ecocardiograma sau un test de stres.

Riscurile coronarografiei

Pacientul este monitorizat imediat după efectuarea coronarografiei. Pot apărea unele riscuri, precum:

  • zona în care se introduce cateterul poate să fie sensibilă câteva zile (sângerări, vânătăi);
  • se pot forma cheaguri de sânge;
  • pot apărea leziuni arteriale;
  • tensiune arterială scăzută.

La finalul procedurii de coronarografie, se recomandă o bună hidratare, pentru a favoriza eliminarea substanței de contrast. De asemenea, nu se recomandă timp de 1-2 zile efectuarea unor activități precum înotul, condusul mașinii, ridicarea unor obiecte grele.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Maya Clinic; „Coronary angiogram”: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angiogram/about/pac-20384904
  2. Healthline, „What happens during the test”: https://www.healthline.com/health/coronary-angiography#procedure
  3. Vancouver Coasta Health, „Preparing for a coronary angiogram or angioplasty”: https://www.heartcentre.ca/sites/default/files/Preparing%20for%20angiogram.pdf

 

Facebook Comments