Cum să vă alegeți următorul joc de societate

by Sorin Haut

Cu mii de jocuri de societate care apar în fiecare an, este imposibil să le urmăriți pe toate. Asta ca să nu mai vorbim de numărul tot mai mare de jocuri de societate grozave care există deja și care ar putea, de asemenea, să merite o privire.

Realitatea este că marea majoritate dintre noi nu avem timpul sau banii necesari pentru a cumpăra și juca fiecare joc despre care auzim în industria noastră în continuă creștere. Așadar, cum ar trebui să decidă cineva ce jocuri de societate să cumpere?

Aceasta este o întrebare despre care am putea scrie și vorbi ore întregi, așa că vom vorbi despre diferite tipuri de jocuri și despre cum să vă dați seama ce vă place să jucați dumneavoastră și grupului dumneavoastră de joc, astfel încât să puteți filtra jocurile care nu vor ajunge niciodată la masa dumneavoastră.

Ce tip de jucător sunteți?

Acesta este un bun punct de plecare atunci când vine vorba de a discerne tipul de jocuri de societate pe care ați vrea să vă concentrați. Pentru a rezuma pe scurt, trebuie analizate două domenii principale. Prima este cea a psihografiei, adaptată de la designerul șef al Magic: the Gathering, Mark Rosewater. Aceștia clasifică jucătorii ca fiind cineva căruia îi place să aibă experiențe distractive și dramatice, cineva care folosește jocurile ca pe o ieșire creativă sau cineva care joacă jocuri pentru a descoperi cea mai bună strategie și a câștiga. În funcție de grupul în care vă încadrați, unele jocuri vor fi mai atractive decât altele.

Cealaltă distincție pe care o putem face este între jucătorii cărora le plac jocurile foarte interactive și combative și jucătorii care preferă să fie lăsați în voia sorții. Acest lucru este foarte important atunci când vine vorba de alegerea jocurilor, deoarece tipul de jucător pe care îl sunteți va afecta în mod direct plăcerea pe care o veți avea. Dacă știți că vă place să vă descurcați singur, atunci nu are rost să căutați jocuri de societate cu elemente puternice de colaborare sau cu mecanici interactive precum negocierea.

Ce teme vă plac?

Nu toți cei care joaca jocuri de societate țin cont de temă, dar știm că mulți oameni o fac. Tema unui joc de societate poate contribui semnificativ la faptul că vă place sau nu să îl jucați, indiferent ce părere aveți despre mecanica în sine. Dacă sunteți în căutarea unui joc de care vreți să vă bucurați să-l jucați, trebuie să vă placă tema.

Căutarea jocurilor în funcție de temă este una dintre cele mai ușoare modalități de a filtra rapid, deoarece multe teme vor fi evidente din titlu sau din arta jocului.

Desigur, tema nu spune totul despre un joc de societate – ați putea cădea cu ușurință în capcana de a judeca o carte după copertă, dar este un început. Dacă auziți destule lucruri bune despre jocuri, s-ar putea să fiți tentat să le încercați oricum.

Ce număr de jucători preferați?

Numărul de jucători este foarte important pentru o mulțime de oameni. Mulți dintre noi avem grupurile noastre obișnuite în care jucăm, așa că este important să potrivim jocurile cu aceste grupuri. Nu are rost să cumpărați un joc cu doar doi jucători dacă jucați într-un grup de patru în fiecare săptămână. În egală măsură, dacă aveți tendința de a juca doar cu o singură persoană, probabil că doriți să evitați titlurile care încep de la trei jucători.

Este obișnuit să vedeți jocuri de societate cu recomandări privind numărul de jucători, cum ar fi 1-4 sau 2-5, dar acestea nu înseamnă neapărat că jocul se joacă la fel de bine la toate aceste numere de jucători. Din experiența noastră, majoritatea jocurilor cu un număr de 2-5 jucători se vor simți mai deschise și mai puțin interactive la capătul inferior al scalei și mai aglomerate și competitive la capătul superior al scalei. Este important să țineți cont de acest lucru dacă aveți preferințe puternice pentru mai multă sau mai puțină interactivitate.

Facebook Comments