CUM SĂ NE ALEGEM CORECT OCHELARII DE SOARE

by Cristian Dobre

Nu stiu cati dintre d-voastra stiu despre importanta folosirii ochelarilor de soare, insa eu voi incerca in acest articol sa va conving de indispensabilitatea acestora in geanta fiecaruia dintre noi, atat pe vreme insorita de vara, cat si pe vreme geroasa de iarna.

Retina noastra este un puternic filtru natural al ochiului impotriva razelor solare, a radiatiilor, cat si a altor fenomene “parazitare” pentru organismul uman, constituind o bariera puternica in apararea acestuia. Neprotejarea ochilor fata de razele solare, cat si de stralucirea zapezii in timp poate conduce la diverse afectiuni ale ochilor, pana la afectarea nervului optic si de aici la deficiente de vedere.

Atunci cand ochiul vine in contact cu o sursa de lumina, cea mai periculoasa fiind cea ultravioleta, retina se contracta si nu lasa decat o mica parte din aceasta sa patrunda in ochi. La fel sa intampla si in cazul zapezii. Aceasta este atat de alba si stralucitoare…incat, daca nu ne protejam ochii, acestia vor avea de suferit

Totusi oricum, oricat de mult nu s-ar contracta retina, o mica parte din lumina nociva tot patrunde in ochi, si in acest caz doar niste ochelari de soare calitativi ne pot ajuta.

In mod normal si sanatos, lentilele ochelarilor de soare sunt polarizate. O lentila pentru soare polarizata absoarbe in mod selectiv valurile de lumina care se propaga in toate directiile, exceptand planul vertical.

Lumina reflectata orizontal, care provoaca reflexia, nu poate patrunde prin acest filtru vertical. In acest fel, lumina care patrunde in ochi este selectata.

Atunci cand mergeti intr-un magazin specializat sau intr-o farmacie, si doriti sa va achizitionati o pereche de ochelari pentru protectie solara cu filtru UVA si UVB, ii puteti chiar si verifica daca acestia sunt originali. In afara de normele standard pe care va asigurati ca le respecta, procedati in felul urmator: apropiati lentilele a doua perechi de ochelari, practic in asa fel, incat sa fie parte peste parte (lentila peste lentila), si apoi rotiti lentilele pana la 90-180 grade. In acest caz, daca ochelarii sunt de calitate, asa cum se prevede, ar trebui sa remarcati cum culoarea rezultata din suprapunerea celor doua lentile se inchide din ce in ce mai mult, ajungand sa fie neagra mata, opaca. Daca ati ajuns la acest rezultat, puteti cumpara linistit perechea de ochelari aleasa, stiind ca aceasta va va  proteja ochii.

Ochii sunt poate cel mai de pret dar pe care-l avem si ar fi mare pacat sa-l pierdem. Avem la dispozitie mijloacele necesare pentru ai proteja si a avea grija de ei, asa ca nu avem decat sa trecem la actiune.

Pentru a avea ochi frumosi si sanatosi, mancati cat mai multi morcovi, care contin in principal vitamina A (vitamina vederii) si folositi cu incredere ochelarii de soare polarizati, atat vara cand va bucurati de soare, cat si iarna, cand va bucurati de fulgii de nea!

 

Sursa: health-andthecity.ro

Facebook Comments