CUM SA EVITAM PROBLEMELE CU FIEREA

by Cristian Dobre

Bila sau fierea, este un lichid de culoare galben-verzuie, secretat de ficat si depozitat in vezica biliara. In timpul digestiei, bila este evacuata in duoden, unde contribuie la digerarea lipidelor, fiind formata din apa, saruri biliare, acizi biliari si colesterol.

Atunci cand cantitatea de bila eliberata nu este suficienta, digestia este ingreunata apar neplaceri, cum sunt gustul amar, greata si varsaturile.

„Printre complicatiile date de ingreunarea activitatii vezicii biliare se numara inflamatia si tumefactia vezicii biliare – colecistita, aparitia de calculi biliari, blocarea caii biliare principale si coledocului (canale biliare ce fac legatura intre ficat si intestin) sau pancreatita biliara”, sustine dr. Stefan Tuca, medic specialist chirurgie general in cadrul Life Memorial Hospital, potrivit clicksanatate.ro.

Alimentatia bogata in grasimi

Pentru a digera mancarurile bogate in grasimi, sistemul digestiv este suprasolicitat, iar uneori bila se blocheaza. Astfel, grasimile trec mai greu prin tubul digestiv si intra intr-un proces de fermentatie. Gazele eliminate sunt insotite de contractii ale intestinului, ceea ce provoaca balonare si dureri abdominale.

Printre cele mai nocive alimente se numara carnea grasa, cum este cea de porc sau de miel, frisca, branza, produsele de patiserie, maioneza si prajelile. Si consumul unor alimente bogate in proteine dauneaza bilei. Unul dintre rolurile bilei este cel de a metaboliza proteinele. Atunci cand regimul alimentar se bazeaza pe proteine, digestia este ingreunata, deoarece efortul depus de ficat este mult prea mare.

Alcoolul, un alt pericol

In cazul persoanelor care consuma frecvent alcool, fierea este supusa la grele incercari. Substantele din bila au rolul de a metaboliza alcoolul, dar cand acesta este in cantitati mari, misiunea colecistului este dificila.

Alcoolul afecteaza ficatul deoarece celulele hepatice trebuie sa-l metabolizeze constant si astfel se uzeaza mai repede. Efectul este reducerea cantitatii de bila eliberate.

Stresul si viata sedentara

In lipsa unor exercitii fizice regulate, bila se cristalizeaza si se formeaza pietre, ceea ce creste riscul aparitiei icterului mecanic. La fel de periculos este si stresul deoarece in aceste perioade organismul elibereaza mai mult cortizol, un hormon care favorizeaza acumularea de grasimi in ficat.

Implicit, ficatul va functiona mai greu si nu va putea sa mai secrete cantitatea necesara de bila pentru digestie. In timpul momentelor de stres nici vezica biliara nu se mai contracta pentru a elibera bila in intestinul subtire.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments