Cum să conduci în siguranță pe drumurile cu polei sau gheață

by Dana B.
La fiecare inceput de iarna, soferii romani parca vad acelasi film care se repeta an de an: zeci de accidente care au loc pe ceata, pe gheata sau pe polei. Nu avem cum sa dam vina pe natura, singurii vinovati fiind soferii care nu respecta cateva reguli de baza. Iata ce trebuie sa faci si cum sa faci daca vrei sa circuli in aceasta perioada pe asfalt acoperit de polei.

In primul rand orice sofer trebuie sa se informeze din timp cu privire la starea drumurilor de pe traseul ce urmeaza a fi parcurs.

► Sa-si echipeze corespunzator autovehiculele pentru circulatia in conditii de iarna (anvelope specifice sezonului rece, lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip, o rezerva de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire functional).

► Sa conduca prudent fara a brusca comenzile autoturismului.

► De asemenea, trebuie luata in calcul si posibilitatea intreruperii circulatiei pe unele drumuri, iar in acest caz din autovehicul nu trebuie sa lipseasca haine groase, paturi, alimente, apa si unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto.

► In cazul in care traficul rutier se intrerupe din cauza zapezii, ii sfatuim pe soferi sa opreasca autovehiculele in afara partii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina.

 ► Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contraventie si se sanctioneaza cu retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile si cu amenda de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei).

► Soferii au obligatia, potrivit Codului Rutier, sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.

► Pietonii vor trebui sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta, tinand cont de faptul ca in conditii de carosabil umed sau alunecos, spatiul de franare al autovehiculelor creste simtitor.

► Este important sa se foloseasca in mod corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare, cat si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic.

► Pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta atunci cand conditiile de deplasare sunt nefavorabile

► In zilele cu ploi, lapovita sau ninsoare, actionati din timp stergatoarele de parbriz

► Operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, au obligatia legala, de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite

Soferii incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite. Daca au mai putin de un an de practica, viteza maxima admisa in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica.

Sursa: stirileprotv.ro
Facebook Comments