CUM ITI DAI SEAMA CE ALERGII AI

by Paula Craciun

Alergia este o reacţie anormală a organismului la una sau mai multe substanţe, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor. Substanţele care provoacă reacţii alergice poartă denumirea de alergeni.

Alergia este în esenţă o afecţiune fizică dar factorii psiho-emoţionali (stresul, frica, furia, etc.) pot determina sau agrava simptomatologia.

Cele mai comune surse pentru alergii sunt: polenul copacilor, ierburilor şi gramineelor, praful de casa, mucegaiurile, animalele, anumite alimente şi medicamente, precum şi înţepăturile de insecte.

Perioadele cu cel mai mare risc de a dezvolta alergii sunt primăvara și vara în mod special, însă și toamna poate fi un sezon nelipsit de factori alergogeni, mai ales că trecerea de la un anotimp la altul poate fi un factor ce influențează sistemul imunitar.

Iată, așadar, cum îți dai seama ce alergii ai și simptomele specifice!

Cum îți dai seama ce alergii ai – cele mai întâlnite simptome

Alergiile afectează aproximativ 20% din populaţie, iar o parte din ele sunt transmise ereditar. Primele simptome ale alergiei pot apărea la orice vârstă, dar cei care sunt predispuşi la alergii vor dezvolta simptome înca din copilarie.

Reacțiile alergice manifestă simptome variate, iar cele mai frecvente dintre ele se produc la nivelul pielii, mucoaselor și al căilor respiratorii. Iată câteva exemple:

nas – rinita alergică sau „febra fânului”, cu simptome precum mâncarime şi congestie nazală, strănut şi secreţii nazale apoase;
plamâni – astm bronşic, cu simptome precum senzaţii de sufocare şi wheezing („şuierat”);
ochi – conjunctivita, cu mâncărimi, roşeaţă şi lăcrimare;
piele – eczeme (dermatite atopice), erupţie însoţită de mâncărimi la nivelul braţelor, picioarelor şi gâtului;
– dermatite de contact, leziuni caracteristice însoţite de mâncărimi care pot apărea în urma contactului direct cu substanţe provenite din produse cosmetice, bijuterii, îmbrăcăminte, precum şi prin contactul cu diverşi alergeni profesionali;
– urticarie – placarde de diferite mărimi, care provoacă mâncărime, şi apar pe piele, buze, în gură sau nas
alergii la nivelul tractului digestiv, manifestându-se prin crampe stomacale, vărsături şi diaree.

Cum îți dai seama ce alergii ai – teste necesare

Sursa principală care cauzează simptomele unei alergii poate fi o substanţă din afara casei, din încăperi sau chiar din mâncare. De aceea, este important să consulți cu un medic care să-ţi cunoască istoricul personal şi familial, obiceiurile (inclusiv momentul în care s-a declanşat/accentuat alergia precum şi locul în care te aflai când au apărut simptomele).

Dacă antecedentele tale sugerează posibile cauze ale alergiei, pot fi efectuate teste cutanate sau teste serologice pentru a identifica şi confirma una sau mai multe substanţe cauzatoare.

Testele cutanate se efectuează prin administrarea unui extract ce conţine o cantitate redusă din alergenul suspectat. Dacă esti alergic, în câteva minute apare o papulă (umflatură) asemenea unei înţepături de ţânţar.

Testele serologice, care acum se realizează şi în Romania, se efectuează în laborator şi e nevoie doar de o singură probă de sânge din care se pot determina cantitativ, cu precizie, anticorpii IgE specifici unui anumit alergen. Aceeaşi probă de sânge poate fi folosită pentru a testa şi alţi alergeni suspectaţi.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments