Cum îngrijim Vița de vie pe timpul iernii

by Dana B.

Doarece in Romania lunile decembrie – martie pot aduce temperaturi extrem de joase, vita de vie este o planta care are nevoie de o ingrijire atenta pentru a se evita inghetul acesteia.

Acest proces se va efectua la nivelul solului, iar in functie de suprafata plantatiei si dotarea de care dispune administratorul acesteia, se va face de mana sau cu ajutorul utilajelor agricole speciale.

In functie de zona culturii, planta trebuie sa fie ingropata in totalitate sau doar partial (tip musuroi), protejandu-se astfel butucul de temperaturile scazute si ninsorile excesive.

Una dintre lucrarile agrotehnice cele mai importante care au loc imediat dupa instalarea iernii, este cea de determinare a incarcaturii optime a butucului si viabilitatea ochilor de iarna. Aceasta se va masura prin recoltarea unor probe (25-30 de bucati de lastari cu lungimea de 15-20 de ochi) si pastrarea acestora in apa, in incaperi ferite de ger, pana la pornirea ochilor in crestere.

Odata stiut numarul total de ochi si vazand numarul ochilor inmuguriti, se va putea determina procentul ochilor pierduti datorita fenomenelor climatice nefavorabile.

In momentul taierii lastarilor (primavara), se va renunta la 80-90% din totalul cresterilor anuale, lasand astfel doar partile care vor produce struguri de calitate cu continut ridicat de must si zahar.

Este foarte importanta intretinerea si lucrarea periodica a pamantului pentru a evita astfel cresterea altor plante care pot consuma importante proprietati nutritive ale solului, acesta avand datoria de a asigura o buna dezvoltare a vitei de vie.

 

Sursa: agrometejea.ro

Facebook Comments