Cum funcționează gardurile electrice și de ce să le alegi pentru ferma ta

by webeditor

Electric fence

Cei care nu cunosc principiile de funcționare ale unui gard electric privesc, poate, cu reticență un astfel de dispozitiv. Unii îl consideră chiar periculos, temându-se de un eventual risc de electrocutare, însă astfel de temeri nu își au rostul.

Vrem să clarificăm pentru toată lumea care-i treaba cu gardurile electrice, aşa că vom explica mai jos cum funcționează și de ce sunt o soluție eficientă pentru orice fermă.

Care sunt componentele gardului electric

Pentru a înțelege exact cum funcționează un gard electrificat pentru animale, trebuie să știi mai întâi din ce piese este alcătuit și care este rolul fiecăreia. În primul rând, pentru a construi un astfel de gard, ai nevoie de niște stâlpi care se montează la o distanță de 3-5 metri unul de celălalt.

Pe acești stâlpi, se montează izolatori electrici prin care vor fi trecute ulterior firele gardului electric. Rolul izolatorilor este acela de a evita pierderile de energie, împiedicând firele să intre în contact cu stâlpii înfipți în pământ.

Firele pot fi montate pe unul sau mai multe rânduri; cu cât sunt mai groase, cu atât vor asigura o mai bună conductivitate a curentului.

Mai e nevoie și de o bară de împământare care se înfige în pământ într-o zonă cât mai umedă, iar în cazul gardurilor mari sunt necesare mai multe astfel de elemente.

Firele se conectează la aparatul pentru gardul electric al cărui rolul este acela de a genera în mod regulat impulsuri electrice.

Cum funcționează gardul electric

Firele montate pe stâlpi au rolul de a delimita suprafața împrejmuită cu gard și de a împiedica animalele să pătrundă sau să părăsească perimetrul respectiv. Spre deosebire de gardurile tradiţionale care se constituie într-o barieră fizică, gardurile electrice își exercită rolul de protecție cu ajutorul impulsurilor electrice.

După ce firele sunt conectate la aparatul pentru gardul electric, iar acesta este pus în funcțiune, impulsurile electrice generate sunt transmise de jur-împrejurul suprafeței care va fi astfel protejată.

Impulsurile sunt scurte și nu au o intensitate foarte mare, așa că un astfel de gard nu prezintă pericol de electrocutare nici pentru oameni, și nici pentru animale. Atingerea firelor provoacă animalelor o senzație neplăcută, dar inofensivă, iar acestea vor percepe gardul ca pe o amenințare și vor evita să se mai apropie după 2-3 experiențe de acest gen.

Care sunt avantajele unui gard electric

În primul rând, construirea unui gard electric necesită mai puțin timp și mai puțin efort în comparație cu cea a unui gard obișnuit. De asemenea, nu e nevoie de foarte multe materiale, iar pentru montare nu ai nevoie de abilități speciale.

Un alt avantaj constă în faptul că gardul electric poate fi mutat ușor oriunde și oricând ai nevoie. Mai e de reținut faptul că se poate ajusta în funcție de necesități, lărgind suprafața protejată sau restrângând-o fără mari eforturi.

Gardul electric este foarte eficient în a ține la distanță animalele de pradă, începând cu dihorii și vulpile şi terminând cu urșii. Bineînțeles, gardul trebuie adaptat fiecărui tip de prădători care acționează în zona în care ai ferma.

În același timp, animalele din interiorul fermei sunt împiedicate să părăsească perimetrul și astfel nu mai există riscul de a se rătăci, de a fi furate sau de a cădea pradă sălbăticiunilor.

Nu în ultimul rând, un gard electric este eficient și în protejarea culturilor agricole.

Este cunoscut faptul că acestea sunt „vizitate” deseori de animale sălbatice – precum mistreții – care produc pagube însemnate. Totodată, se mai întâmplă ca animalele domestice lăsate nesupravegheate să pătrundă pe terenurile cultivate pe care le transformă în zone de pășunat.

O cultură protejată cu un gard electric nu va putea fi călcată de astfel de musafiri nepoftiți care vor fi descurajați de la prima încercare.

Acestea sunt cele mai elocvente informații despre funcționarea gardului electric și sperăm că au reușit să te convingă de utilitatea unui astfel de dispozitiv.

Facebook Comments